Ämnesområden
År

8 träffar inom Nyheter filtrerat på Livsvillkor och levnadsvanor

  • Insatser behövs för unga som har föräldrar med spelproblem

    Publicerad:

    Unga som har föräldrar med spelproblem mår sämre än andra unga. De uttrycker bland annat mer missnöje med sin psykiska och fysiska hälsa, stress, fritid, vänner och tro på framtiden. De har också överlag en sämre relation till sina föräldrar, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.

  • Fortsatta skillnader i psykisk hälsa mellan arbetslösa och sysselsatta under pandemin

    Publicerad:

    Såväl före som under pandemin har psykiska besvär varit vanligare bland arbetslösa än bland sysselsatta. Däremot ökade inte skillnaderna mellan grupperna under pandemin, enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.

  • Psykiska besvär vanliga vid ekonomiska problem

    Publicerad:

    Bland personer som har ekonomiska problem är det tre gånger så vanligt med psykiska besvär jämfört med de som har det bättre ställt. Det visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

  • Hälsan allmänt god men fortsatt ojämlik visar stor undersökning

    Publicerad:

    Över 70 procent av befolkningen i Sverige upplever sig ha en god allmän hälsa, men det finns fortsatta skillnader mellan olika grupper. Det visar Folkhälsomyndighetens stora nationella befolkningsundersökning, Hälsa på lika villkor, som omfattar personer från 16 år och uppåt. Undersökningen visar

  • Världsdagen för psykisk hälsa – för att fler ska må bättre

    Publicerad:

    På Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober uppmärksammar Folkhälsomyndigheten att psykisk hälsa och välbefinnande ska vara lika prioriterat för alla i Sverige.

  • Suicid ökar bland unga vuxna men inte bland tonåringar

    Publicerad:

    Folkhälsomyndigheten har tidigare rapporterat om att antalet suicid har ökat i gruppen 15–29 år. Djupare analyser visar att det är åldersgruppen 20-29 år som står för ökningen medan utvecklingen varit oförändrad i åldersgruppen 15-19 år.

  • Stödet till efterlevande – en viktig del av det suicidpreventiva arbetet

    Publicerad:

    Ett självmord drabbar många människor kring den som avlidit och kan leda både till sämre psykisk hälsa och högre suicidrisk hos närstående. I samband med den internationella suicidpreventiva dagen uppmärksammar Folkhälsomyndigheten stödet till efterlevande.

  • Liten påverkan på ungas hälsa under pandemin

    Publicerad:

    Smittskyddsåtgärderna under covid-19-pandemin har inneburit förändringar i ungdomars och unga vuxnas livsvillkor och levnadsförhållanden. Deras hälsa har trots detta förändrats i liten utsträckning under år 2021. Utvecklingen har inom flera områden fortsatt i samma riktning som innan pandemin. Det