Ämnesområden
År

10 träffar inom Nyheter filtrerat på Smittskydd och sjukdomar

  • Fortsatt ökning av antalet fall av covid-19 i de flesta regioner

    Publicerad:

    Sedan början av juni har Folkhälsomyndigheten sett en ökande smittspridning av covid-19 i Sverige. Den fortsätter även vecka 29 i en majoritet av regionerna.

  • Världshepatitdagen uppmärksammar tyst hot mot folkhälsan

    Publicerad:

    Världshälsoorganisationen arbetar för att virussjukdomarna hepatit B och C ska vara eliminerade som folkhälsohot till år 2030. Många personer i världen lever med hepatit B eller C utan att känna till det, något som uppmärksammas på Världshepatitdagen den 28 juli.

  • WHO: Utbrottet av apkoppor kräver samordnade insatser internationellt

    Publicerad:

    WHO:s generaldirektör har beslutat att apkoppor ska deklareras som ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC). I Sverige finns rekommenderade åtgärder från WHO redan på plats men Folkhälsomyndigheten ser löpande över om ytterligare åtgärder kan bli aktuella.

  • Antalet fall av covid-19 fortsätter öka

    Publicerad:

    Folkhälsomyndigheten ser en fortsatt ökning av covid-19 nationellt, med regionala skillnader. Myndigheten får också signaler om att antalet sjukhusinläggningar ökar i flera regioner. Det är fortsatt viktigt att vaccinera sig och att stanna hemma om man är sjuk med symtom som kan vara covid-19.

  • Sammanställning av vintersjukdomar klar

    Publicerad:

    Smittspridningen av RS-virus, influensa och vinterkräksjuka fortsatte att påverkas av pandemin även under vintersäsongen 2021/2022. En ovanligt tidig och intensiv epidemi av RS-virus drabbade många små barn hösten 2021. Även spridningen av influensa och vinterkräksjuka uppvisade ovanliga mönster

  • Begränsat antal vaccindoser mot apkoppor till exponerade personer

    Publicerad:

    Sverige har tilldelats en begränsad mängd doser vaccin som kan användas mot apkoppor. Dessa kommer att distribueras för att ges till personer som har exponerats för viruset. Vaccination är som enskild åtgärd inte tillräckligt för att bryta smittspridningen och övriga smittskyddsåtgärder är därför

  • Fler bekräftade fall av covid-19 men ökningstakten avtar

    Publicerad:

    Fallen med covid-19 har blivit fler de senaste fem veckorna, men ökningstakten tycks ha avtagit. Rekommendationerna kvarstår om att stanna hemma om man har symtom på covid-19 och att vaccinera sig.

  • Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat fyra veckor i rad – men från mycket låga nivåer

    Publicerad:

    Både antalet fall av covid-19 och andelen positiva bland de som provtas för covid-19 ökade under vecka 26. Fallen och andelen positiva har ökat varje vecka de senaste fyra veckorna, men ökningarna började från mycket låga nivåer. Det är viktigt att stanna hemma om man är sjuk med symtom på covid-19

  • Ökad risk för IVA-vård med covid-19 kan kopplas till olika typer av bostadsområden

    Publicerad:

    Risken för att behöva intensivvård med covid-19 har under pandemin varit högst i tätbefolkade områden med en hög andel boende som lever i relativ fattigdom. Det visar en ny undersökning från Folkhälsomyndigheten om hur risken varierat beroende på vilken typ av område man bor i.

  • Ökningen av bekräftade covid-19-fall fortsätter

    Publicerad:

    Antalet fall av covid-19 fortsatte att öka i Sverige under vecka 25 och ökningen förväntas fortsätta. Det gör att även belastningen på vården kan komma att öka under sommaren. BA.5, en undergrupp till virusvarianten omikron, är nu dominerande i smittspridningen. Det är viktigt att fler personer