Ämnesområden
År

15 träffar inom Nyheter filtrerat på Psykisk hälsa och suicidprevention

  • Mer än var fjärde ung man saknar någon att prata med

    Publicerad:

    Att inte ha någon att dela sina innersta tankar och känslor med är en form av emotionell ensamhet. Den här tiden på året kan det kännas extra svårt. Män under 45 år hör till en grupp som dubbelt så ofta uppger att de känner sig emotionellt ensamma, jämfört med kvinnor. Det är en form av ensamhet

  • Positiva medieberättelser kan minska suicidtankar

    Publicerad:

    Kunskapshöjande information och positiva berättelser i media om personer som har sökt hjälp kan ha en skyddande effekt på suicidtankar för personer med ökad risk för suicid. Det visar ett nytt faktablad från Folkhälsomyndigheten.

  • Nytt faktablad om barns och ungas oro inför klimatförändringen

    Publicerad:

    Det finns barn och unga som känner oro, rädsla eller förtvivlan inför klimatförändringen. Känslorna förknippas med hopplöshet och förnekelse, men också med handling och engagemang, visar en litteraturöversikt som Folkhälsomyndigheten sammanfattat i ett faktablad.

  • Konferens kraftsamlar för att minska suicid

    Publicerad:

    Den 25-26 oktober samlas över 500 deltagare på den nationella suicidpreventiva konferensen i Östersund. Folkhälsomyndigheten är en av arrangörerna, och i samband med konferensen publicerar vi en ny temarapport om suicidprevention för att belysa myndighetens arbete på området.

  • Mer skolstress och sämre hälsa bland unga med funktionsnedsättning

    Publicerad:

    Barn som har en funktionsnedsättning anger i större utsträckning skolstress, sämre hälsa och att de har utsatts för mobbning än andra elever. Det visar en ny rapport där resultat sammanställts från undersökningen Skolbarns hälsovanor, bland barn i åldrarna 11, 13 och 15 år.

  • Ny statistikrapport om psykisk hälsa: Så mår Sveriges befolkning

    Publicerad:

    På Världsdagen för psykisk hälsa publicerar Folkhälsomyndigheten statistik över den psykiska hälsan. De flesta barn och vuxna har gott psykiskt välbefinnande, men i alla åldrar finns tecken på psykisk ohälsa – och bland vuxna är det den yngsta och den äldsta åldersgruppen som utmärker sig mest.

  • Suicidpreventiva dagen: Nytt kunskapsmaterial ska stärka stödet till efterlevande

    Publicerad:

    I samband med suicidpreventiva dagen den 10 september lanserar Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen nytt kunskapsmaterial om stöd till efterlevande vid suicid. I en bred informationsinsats lyfts även vikten av att stödja den som mår dåligt.

  • Det handlar om livet – ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention

    Publicerad:

    Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har tillsammans med 24 andra myndigheter tagit fram ett förslag till en ny strategi för psykisk hälsa och suicidprevention, som nu överlämnas till regeringen. Den ska fungera som en gemensam plattform för hela samhällets arbete inom området de kommande tio

  • Ökad risk för suicidförsök bland unga hbtq-personer

    Publicerad:

    Unga hbtq-personer har en ökad risk för suicidförsök jämfört med heterosexuella i samma åldersgrupp. En skyddande skolmiljö och stöd från familj och vänner är viktiga skyddsfaktorer för att minska suicidförsök.

  • Kunskapen om ångestsyndrom behöver öka för att undvika stigmatisering

    Publicerad:

    Var fjärde kvinna och mer än var tredje man i Sverige tror att ångest är orsakad av personen själv, och undersökningar från andra länder visar på liknande resultat. Följden kan bli att den som har ångestsyndrom inte söker hjälp i tid, på grund av känslor av skuld och skam.