Februari

Lyssna

Ämnesområden
År

9 träffar inom Nyheter

  • IVA-vård på grund av covid-19 minskade med omikron och ökad immunitet

    Publicerad:

    Under den period då omikronvarianten har dominerat smittspridningen av covid-19 minskade den andel av patienterna som intensivvårdades på grund av covid-19, jämfört med perioder med andra virusvarianter. Det visar en ny sammanställning från Folkhälsomyndigheten. Förklaringen är sannolikt

  • Fortsatt minskning av dödsfall till följd av överdoser med narkotika

    Publicerad:

    Under 2021 minskade antalet dödsfall i Sverige som orsakas av narkotikaförgiftningar för fjärde året i rad. Utvecklingen tyder på att olika genomförda eller pågående insatser för att minska dödligheten har effekt.

  • Särskilda krav för inresande från Kina tas bort

    Publicerad:

    Smittspridning av covid-19 i Kina minskar och liknar allt mer situationen i den övriga världen inklusive den i Sverige. Regeringen har därför beslutat att inte förlänga kravet på negativt covid-19-test för inresande från Kina. Från och med den 19 februari 2023 finns det därför inga särskilda krav

  • Försämrade matvanor i Sverige

    Publicerad:

    Matvanorna i den vuxna befolkningen har försämrats under de senaste åren. Det visar Folkhälsomyndighetens undersökning Hälsa på lika villkor. Vad som ligger bakom utvecklingen behöver undersökas vidare. Möjligen kan covid-19-pandemin och smittskyddsåtgärderna ha påverkat förutsättningar för

  • Fler erbjuds vaccin mot mpox

    Publicerad:

    Tillgången på mpox-vaccin ökar. För att ytterligare begränsa spridningen av mpox rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla personer som löper ökad risk att drabbas av sjukdomen erbjuds vaccin.

  • Skyddande miljöer en viktig del i det suicidförebyggande arbetet

    Publicerad:

    Suicid kan förebyggas genom att skapa skyddande miljöer och genom program som kombinerar flera insatser. Även screening för depression hos personer med suicidrisk kan förebygga suicid, visar en litteraturöversikt som Folkhälsomyndigheten sammanfattat i serien Utblick folkhälsa.

  • Rekommendation om testning för covid-19 för vårdpersonal tas bort

    Publicerad:

    Den särskilda rekommendationen om bred testning för covid-19 vid symtom hos vård- och omsorgspersonal tas bort från och med den 15 februari 2023.

  • Ytterligare en påfyllnadsdos mot covid-19 till hösten för personer 50-64 år

    Publicerad:

    Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer i åldrarna 50–64 år förstärker sitt skydd mot allvarlig sjukdom i covid-19 med en påfyllnadsdos vaccin inför vintersäsongen 2023/2024.

  • Försäljningen av antibiotika ökade under 2022

    Publicerad:

    Den totala försäljningen av antibiotika på recept fortsatte att öka under 2022 efter en kraftig nedgång under pandemin. Försäljningen för hela året har inte nått tillbaka till nivåerna före pandemins utbrott, men har stigit under året.