Antigentest (snabbtest) för malaria tillverkas igen

Flera antigentest för malaria som tidigare varit borta från marknaden finns nu åter tillgängliga.

Under pandemin slutade flera tillverkare att producera antigentest för malaria, bland annat CareStart™ som var frekvent använt i Sverige. Det nationella referenslaboratoriet för malaria, Karolinska Universitetslaboratoriet, i samarbete med Referensgruppen i parasitologi utvärderade då de kit som fanns tillgängliga.

Snabbtest för malaria slutar tillverkas (nyhet 2022-04-04)

Nu har Carestart kommit tillbaka, med ett nytt namn, CareUS™ Malaria Combo Pf/PAN (HRP2/pLDH) och även Abbott Bioline™ (f.d. SD Bioline, slutade också tillverkas under pandemin) och dessa test har utvärderats av Karolinska Universitetslaboratoriet och Länssjukhuset Ryhov och jämförts med BinaxNow™ som var det test som i stort ersatte när de andra försvann från marknaden.

Proverna analyserades med Abbott Bioline™, CareUs™ och BinaxNow™ (samtliga IVD och CE-märkta)(n=13). Resultaten visade att alla kit hade likvärdig prestation för P. falciparum positiva prov (positivt Pf-specifikt band, HRP2) men att CareUS hade högre känslighet än de övriga i prov innehållande andra Plasmodiumarter. CareUS och Bioline var något lättare att utföra jämfört med BinaxNow. CareUS gav tydligast bandresultat följt av Bioline och sedan BinaxNow.

Vid analys av en spädningsserie för P. falciparum mellan 19,8% och 0,000198% parasitemi (ca 10 parasiter/µl) visades att detektionsgränsen för det Pf-specifika bandet var likvärdig för samtliga tre test men att detektionen av panmalaria bandet (som reagerar mot prov med både P. falciparum-parasiter och de andra Plasmodium-arter) var däremot 100x bättre hos CareUs jämfört med BinaxNow och Bioline.

CareUs bedöms ha en allmänt bättre prestation än BinaxNow och Abbott Bioline för detektion av både P. falciparum och andra malariaarter. CareUs är också något enklare att utföra och ger tydligare streck.

Kontakt

Jessica Ögren, Länssjukhuset Ryhov

jessica.ogren@rjl.se

Silvia Botero Kleiven, Karolinska Universitetslaboratoriet, MDK

silvia.botero-kleiven@regionstockholm.se