Uppdaterad 20 september 2021

Om du behöver prata med barn om coronaviruset

Barn påverkas också av pandemin och kan vara oroliga för olika saker – att de själva eller någon i familjen ska bli sjuk eller dö, att föräldrar ska bli av med sina jobb, att familjen ska få sämre ekonomi eller att de inte ska få gå till skolan. Det är viktigt att vuxna ger barn trygghet, är uppmärksamma och lyssnar om barn vill prata om det som händer.

Tänk på det här om du ska prata med barn om coronaviruset

Var lyhörd och uppmärksam på barnet

Utgå alltid från barnets tankar och funderingar. Lyssna och ställ frågor. Bemöt det som barnet oroar sig för, även om du inte har alla svar.

Lugna och ge hopp

Försök att ta reda på vad barnet tänker på. Svara på frågor och förklara så att barnet förstår, för då blir det lättare för barnet att släppa tankar som oroar. Berätta lagom mycket, olika barn behöver olika mycket information. Berätta att det snart kommer att bli bättre, att många vuxna jobbar för att hitta lösningar som gör allt bra igen.

Var trygg inför barnet

Ta hand om dig själv och din egen eventuella oro så den inte överförs till barnet.

Gör roliga saker ihop och uppmuntra leken

Även barn behöver en paus från det som pågår just nu, så lek eller hitta på något annat roligt att göra tillsammans. Behåll också era rutiner i vardagen och försök göra tillvaron så vanlig som möjligt för barnet.

Läs mer

Läs mer om vad du kan tänka på när du pratar med barn om coronaviruset: