Uppdaterad 21 december 2020

Tips för att må bättre

Det finns saker du kan göra för att må bättre och stärka din psykiska hälsa. Här har vi samlat några tips.

För att må bra är det viktigt att göra saker som du tycker om, som gör dig glad och som ger dig en bra känsla. Det kanske är att vara med vänner, ta en promenad, lyssna på musik, se på film, ta en fika eller spela boule eller något annat.

Här följer några tips som kan stärka din psykiska hälsa och få dig att må bättre. Välj något som passar dig just nu. Och tänk på att förändring kan ta tid.

Våga prata om hur du känner

Försök att prata med någon om hur du mår. Att sätta ord på känslorna kan hjälpa dig att förstå dig själv, och ofta känns det bättre efteråt.

Acceptera att livet går upp och ner

Livet är inte alltid på topp, och alla har det jobbigt ibland och det underlättar att ha realistiska förväntningar på vardagen. Det handlar om att förstå vad som är en del av livet, hur man kan hantera utmaningar och när man eventuellt behöver söka hjälp.

Skapa rutiner som får dig att må bra

Rutiner kan hjälpa dig hitta balans i vardagen och få tiden att räcka till. Det handlar bland annat om att hitta en balans mellan arbete, studier och fritid.

Ge dig tid att vila och sova

Sömn, vila och återhämtning är viktigt för att ”ladda batterierna” och bättre klara av olika psykiska och fysiska påfrestningar.

Var aktiv, rör på dig regelbundet och ät hälsosamt

Din psykiska hälsa kan bli bättre om du är fysiskt aktiv, sitter mindre och har bra matvanor.

Var snäll mot dig själv

Du behöver lyssna på dig själv och dina behov. Ibland handlar det om att sätta gränser och kanske bli bättre på att säga nej. Det handlar också om att inte ställa för höga krav på dig själv.

Lär dig mer om psykisk hälsa!

Med mer kunskap vet du bättre vad du kan göra för att ta hand om din och andras psykiska hälsa. Du får också veta hur du kan upptäcka och motverka ohälsa.

Andra bra råd för att må bättre

Det finns även en del tips som handlar om självkänsla, självförtroende, identitet, relationer och en meningsfull och givande fritid.

De tipsen kan du hitta här.

Tre foton på människor i olika situationer