Botulism är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls både från behandlande läkare och laboratorium till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten. Inhemskt smittade fall skall meddelas miljökontoret eller motsvarande i kommunen för att spåra misstänkta livsmedel. Botulism är en smittspårningspliktig sjukdom.

Sjukdomsinformation

Botulism 2017

Bakgrund

Clostridium botulinum är en bakterie som växer i syrefria miljöer och som bildar motståndskraftiga sporer som överlever tillagning av mat. När bakterien tillväxer bildar den ett toxin (bakteriegift) som blockerar nervimpulserna till tvärstrimmig muskulatur och ger förlamningar i bland annat andningsmuskulaturen. Botulism är således inte en infektion utan en förgiftning.

Sjukdomen finns över hela världen men är numera sällsynt i Sverige. Sedan slutet av 60-talet har det anmälts 29 fall av botulism i Sverige. Sjukdomen smittar inte från person till person.

Utfall

Under 2017 anmäldes ett familjekluster med fyra fall av botulism orsakad av livsmedel i Sverige. Den troliga smittkällan var torkat nötkött. Likadant kött från ett senare parti än det som fallen ätit från provtogs, men var utan några anmärkningar, så smittkällan gick aldrig att fastställa med säkerhet.

Läs mer

Årssammanfattning 2017

Sjukdomsinformation om botulism

ECDC: Sjukdomsinformation om botulism

Tabellsamling – årsrapporter 2017

Statistik och årsrapporter för andra sjukdomar