Frågor och svar om spårbarhet och säkerhetsmärkning
Generella frågor
-
Vad är Folkhälsomyndighetens roll i systemet med spårbarhet och säkerhetsmärkning?
Myndigheten har utsetts till nationell id-utfärdare men får överlåta denna uppgift till enskild. Ett avtal har slutits med det slovakiska företaget Allexis s.r.o. om uppgiften att vara id-utfärdare för Sverige.
Myndigheten har föreskriftsrätt och uppdrag inom bland annat tillsyn och tillsynsvägledning. Det framgår av tobaksförordningen (2016:354).
Myndigheten har ansvar för att fastställa krav på äkthetsdetaljer i säkerhetsmärkningen och att dessa kommuniceras och beslutas i tid. Myndigheten har beslutat föreskrifter om vilka äkthetsdetaljer som ska ingå i säkerhetsmärkningen (HSLF-FS 2019:4). Föreskrifterna gäller från och med 20 maj 2019.
Myndigheten har utsetts till nationell handläggare för databassystemet. Databassystemet beskrivs i kapitel V i Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/574.
Myndigheten ansvarar för tillsynsvägledning när det gäller kommunens tillsyn över bestämmelserna om identitets- och säkerhetsmärkning i 3 kap. 7 § lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088).
Myndigheten ansvarar för tillsyn över spårbarhet och säkerhetsmärkning enligt 3 kap 7-10 §§ lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088), i andra fall än när kommunen utövar tillsyn.
-
Var finns mer att läsa för att öka förståelsen för vilka krav som ställs eller kommer ställas på oss aktörer?
Kommissionens webbplats innehåller information om det EU-gemensamma regelverket, tidplan, riktad information till de aktörer som omfattas av reglerna m.m. Webbplatsen uppdateras kontinuerligt.
För att få en ökad förståelse av vilka som berörs och hur är definitionsförteckningarna i Tobaksproduktdirektivet (avd. 1, art. 2) och i genomförandeförordningen 2018/574 (kap. 1, art. 2) användbara. Där definieras de begrepp som används, såsom ekonomisk aktör, första försäljningsställe, m.m.
Information finns också på Folkhälsomyndighetens webbplats som uppdateras kontinuerligt. Informationen är baserad på myndighetens nuvarande uppdrag.
Information finns även hos id-utfärdaren.
-
Kommer myndigheten att bjuda in till ytterligare informationsmöten?
Ja, myndigheten bjuder in till ett informationsmöte den 6 maj.
Spårbarhet
-
Vad innebär spårbarhetssystemet?
Systemet innebär i korthet att alla aktörer som ingår i leveranskedjan har en unik identifieringskod, likaså anläggningar (t.ex. produktionsanläggning, lager, terminaler, återförsäljningsställen) samt att alla styckförpackningar av tobaksvaror förses med en unik identitetsmärkning. När styckförpackningen hanteras och transporteras ska händelsen registreras och informationen föras över till en central databas. En tobaksvara får inte säljas om den saknar den unika identifieringsmärkningen. Identifieringskoder och unika identifieringsmärkningar genereras och utfärdas av den behöriga id-utfärdaren. Se mer om behörig id-utfärdare här.
-
Varför införs ett spårbarhetssystem?
Syftet med att införa ett spårbarhetssystem inom EU är att förhindra illegal handel med tobaksvaror i EU:s medlemsstater.
-
Vem är id-utfärdare i Sverige?
Allexis s.r.o. är id-utfärdare i Sverige.
Folkhälsomyndigheten, som är utsedd till svensk id-utfärdare i tobaksförordningen (2016:354), har överlämnat uppgiften till Allexis s.r.o.
-
Vad har id-utfärdaren för identifieringskod?
Allexis s.r.o. har identifieringskoden QCALL.
Alla koder som är utfärdade av Allexis kommer att börja med denna kod.
-
Vad gör id-utfärdaren?
En id-utfärdare har till uppgift att generera och utfärda unika identifieringskoder för ekonomiska aktörer, anläggningar och maskiner, samt unika identitetsmärkningar för styckförpackningar av tobaksvaror. Id-utfärdaren kan även generera och utfärda unika identitetsmärkningar för aggregerade förpackningar av tobaksvaror.
Id-utfärdaren ska skapa offline-flatfiler och hålla register över de identitetskoder som utfärdats, samt se till att en uppdaterad kopia av alla offline-flatfiler, register och tillhörande förklarande notiser överförs till den sekundära databasen.
-
När kommer id-utfärdaren att vara igång?
Allexis s.r.o. är id-utfärdare i Sverige. Mer information om deras tidplan finns att läsa på id-utfärdarens webbplats.
-
Kommer Sverige att tillämpa undantaget i genomförandeförordningen som gör att Sveriges ID-utfärdare ska nyttjas för varor som släpps ut på den svenska marknaden (i stället för ID-utfärdaren i tillverkningslandet)?
Ja, undantaget tillämpas.
Av 6 b § i tobaksförordningen (2016:354) följer att den svenska id-utfärdaren kommer att ansvara för att generera och utfärda unika identitetsmärkningar för tobaksvaror som släpps ut på den svenska marknaden. I genomförandeförordningen 2018/574 finns fler regler om vilket medlemslands id-utfärdare som är behörig att generera och utfärda identitetsmärkningar för tobaksvaror samt identifieringskoder för ekonomiska aktörer, anläggningar och maskiner.
-
När kan vi börja anpassa våra system för identifieringskoder och identitetsmärkningar m.m.?
Arbetet kan påbörjas nu. Det finns integrationsmanualer och användarmanualer samt annan information tillgängligt på id-utfärdarens webbplats. Där finns även möjlighet att ställa frågor och få svar.
-
Vem ska ha identifieringskod och vart vänder man sig för att få en sådan?
Alla näringsidkare som deltar i leveranskedjan för de tobaksvaror som släpps ut på den svenska marknaden ska ansöka om identifieringskoder hos id-utfärdaren Allexis s.r.o.
Tillverkare och importörer ska dessutom ansöka om unika identitetsmärkningar för styckpackningarna hos Allexis s.r.o.
-
När kan man börja ansöka om identifieringskoder och unika identitetsmärkningar?
Rent tekniskt räknar myndigheten med att det kommer vara möjligt att börja ansöka om identifieringskoder och unika identitetsmärkningar hos id-utfärdaren den 10 maj, när den sekundära databasen från den databasleverantör som kommissionen utsett (Dentsu) tas i bruk. Nödvändiga bestämmelser om spårbarhet i lagen om tobak och liknande produkter (2088:2018), tobaksförordningen (2016:354) träder dock i kraft den 20 maj. Regeringen har ännu inte beslutat om en förordning om avgifter för unika identitetsmärkningar på tobaksförpackningar så det är först när den är beslutad och har trätt i kraft som id-utfärdaren kan börja leverera och ta ut avgifter för de unika identitetsmärkningarna.
Se även tidplan hos id-utfärdaren.
-
Vad kan vi som tobakstillverkare och importör göra för att förbereda oss inför den 20 maj?
Tobakstillverkare och importörer kan vidta de åtgärder som faller på dem för att spårbarhetssystem ska komma i drift, som bland annat upprättande av primära databaser och säkerställa att information kan skickas till den sekundära databasen. Samt säkerställa att alla näringsidkare som deltar i handeln med företagets tobaksvaror har den utrustning som är nödvändig för att registrera tobaksvaror som köps, säljs, lagras, transporteras eller hanteras på annat sätt.
-
Kan vi beställa unika identitetsmärkningar från id-utfärdaren i produktionslandet istället för den nationella id-utfärdaren?
Av 6 b § tobaksförordningen (2016:354) framgår det att det är 4.1 andra stycket i genomförandeförordningen 2018/574 som gäller för tobaksvaror som släpps ut på den svenska marknaden. Det innebär att det är den svenska id-utfärdaren som är behörig utfärdare av unika identitetsmärkningar för de tobaksvaror som ska släppas på den svenska marknaden.
Därför är det är inte möjligt att använda en id-utfärdare som är utsedd av annan medlemsstat för beställning av UID för märkning av styckförpackningar avsedda för den svenska marknaden.
-
Vad kan vi göra om Sverige inte har en fungerande id-utfärdare på plats den 20 maj 2019?
Just nu gör vi vårt bästa tillsammans med Allexis s.r.o. för att ha en fungerande id-utfärdare på plats till den 20 maj 2019.
I genomförandeförordningen 2018/574 finns övergångsbestämmelser som medger att cigaretter och rulltobak även efter den 20 maj 2019 kan få omsättas inom EU fram till den 20 maj 2020 trots att de saknar unika identitetsmärkningar. Detta gäller om cigaretterna eller rulltobaken tillverkats i EU eller importerats till EU före den 20 maj 2019. Det innebär att cigaretter och rulltobak som tillverkas eller importeras från och med den 20 maj inte får omsättas om förpackningarna saknar unika identitetsmärkningar.
-
Vad kommer koderna att kosta?
Identifieringskoder för ekonomiska aktörer, anläggningar och maskiner ska utfärdas utan kostnad för beställaren.
Avgiften för unika identitetsmärkningar är enligt avtalet med Allexis 0,003139 kr/unik identitetsmärkning, men ska fastställas i en förordning som beslutas av regeringen. Förordningen måste ha trätt i kraft innan id-utfärdaren kan börja generera och utfärda unika identitetsmärkningar
-
Vad får id-utfärdaren ta betalt för?
Id-utfärdaren får enligt genomförandeförordningen 2018/574 fastställa och ta ut avgifter av ekonomiska aktörer enbart för att generera och utfärda unika identitetsmärkningar. Avgifterna ska vara icke-diskriminerande och proportionerliga mot antalet unika identitetsmärkningar som genereras och utfärdas för ekonomiska aktörer, med hänsyn tagen till leveranssättet.
-
Hur kommer id-utfärdaren att leverera identifieringskoder och identitetsmärkningar?
Alla koder kommer att levereras elektroniskt.
-
Kommer ID-utfärdaren att erbjuda fysisk leverans av unika identitetsmärkningar?
Nej, unika identitetsmärkningar kommer endast att levereras elektroniskt.
-
Varför kommer inte unika identitetsmärkningar levereras fysiskt?
Myndigheten har genomfört en marknadsanalys och därefter bedömt att det inte finns behov av att ställa krav på att id-utfärdaren ska erbjuda fysisk leverans av identitetsmärkningar.
-
Varför behövs ett antimanipulationsverktyg?
Det behövs för att skydda processen med att säkerställa att den unika identitetsmärkningen anbringats korrekt och är läsbar. Se mer om antimanipulationsverktyg i genomförandeförordningen 2018/574 art.7.
-
Måste alla tillverkare och importörer få installerat ett antimanipulationsverktyg?
Tillverkare och importörer av cigaretter och rulltobak måste ha ett antimanipulationsverktyg installerat senast den 20 maj 2019, med några undantag.
- Om tillverkningsprocessen är helt manuell (ingen installation krävs).
- Installationen ska vara gjord senast 20 maj 2020 om tillverkningsprocessen drivs av ekonomiska aktörer, eller i tillämpliga fall den företagsgrupp de tillhör, som under kalenderåret 2019 på unionsnivå hanterade färre än 120 miljoner unika identitetsmärkningar på stycknivå.
- Installationen ska vara gjord senast 20 maj 2021 för tillverkningsprocesser som drivs av ekonomiska aktörer som definieras som små och medelstora företag.
-
Hur definieras begreppet ”maskin”?
Den definition som kommissionen och medlemsstaterna enats om är "maskin som används för förpackning av tobaksprodukten".
-
Vad menas med en helt manuell tillverkningsprocess?
Det som avses med en helt manuell tillverkningsprocess är att tillverkningen är gjord för hand, dvs. helt utan maskiner. Se undantag för installation av ett antimanipulationsverktyg i art. 7.6 i genomförandeförordningen 2018/574.
-
Om något händer med antimanipulationsverktyget, hur lång inställelsetid har den operatör som ska säkerställa driften av denna?
Detta ligger hos tillverkaren/importören att reglera med den oberoende tredje part som anlitas för att installera detta verktyg. Den anlitade parten ska lämna ett intyg till Folkhälsomyndigheten om att det installerade verktyget uppfyller kravet i genomförandeförordningen, se art. 7.2 genomförandeförordningen 2018/574 och 6 c § tobaksförordningen (2016:354). Det finns också mer att läsa under rubriken "Anti tampering device" på Kommissionens webbplats.
-
Hur länge måste uppgifter från antimanipulationsverktyget sparas?
Tillverkaren/importören ska säkerställa att de uppgifter som registreras av antimanipulationsverktyget förblir tillgängliga under nio månader efter registreringen (art. 7.4 genomförandeförordningen 2018/574).
-
Hur kommer Folkhälsomyndigheten att följa upp att reglerna om spårbarhet följs?
I den tillsynsplan för 2019 som beslutats av myndigheten finns inga planerade tillsynsinsatser på spårbarhet- och säkerhetsmärkningsområdet. Däremot kommer arbetet fokusera på att fortsätta informera branschen om hur myndigheten arbetar inom ramen för sitt uppdrag. Myndigheten kan dock komma att bedriva tillsyn inom detta område om det kommer signaler om att det finns skäl för detta.
-
Finns det möjlighet att buffra information vid störningar på den digitala infrastrukturen som påverkar produktionen?
Tillverkaren/importören avgör själv hur många unika id-märkningar som ska beställas från id-utfärdaren vid varje tillfälle. En unik id-märkning är "hållbar" i 6 månader från det att den mottas av beställaren. Vad som gäller för registrering och överföring av information om förflyttning av varor framgår av artikel 32 i genomförandeförordningen 2018/574. Tillverkare och importörer ansvarar för att sluta avtal med en oberoende tredje part avseende datalagring av sina transaktioner, se 10 § lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter.
-
Kommer det att finnas myndighetsföreskrifter om spårbarhet?
Myndigheten har bedömt att det i nuläget inte behöver föreskrivas något kopplat till spårbarhet. En föreskrift om säkerhetsmärkning har beslutats av myndigheten. Föreskriften träder i kraft den 20 maj 2019.
-
Hur ska vi få den utrustning som behövs för registrering?
Tillverkare av tobaksvaror ska tillhandahålla de näringsidkare (ekonomiska aktörer) som deltar i handeln med tobaksvaror den utrustning som är nödvändig för att registrera tobaksvaror som köps, säljs, lagras, transporteras eller hanteras på annat sätt. De som berörs är alla näringsidkare från tillverkare till den sista ekonomiska aktören före det första återförsäljningsstället, inbegripet importörer, lageranläggningar och transportföretag. Detta är reglerat i kap 3, § 8 i lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088).
-
Vi har frågor kopplade till den sekundära databasen och undrar vart vi ska vända oss?
Kommissionen har genom upphandling utsett Dentsu Aegis Network Switzerland AG som leverantör av den sekundära databasen. Mer information om och från leverantören finns på EU-kommissionens webbplats.
Dentsu Aegis har även lagt upp en webbplats för ekonomiska aktörer.
Säkerhetsmärkning
-
Vad innehåller föreskriften om säkerhetsmärkning?
Föreskriften innehåller bestämmelser om vilka äkthetsdetaljer som ett säkerhetsmärke ska bestå av och med vilka metoder säkerhetsmärkningen ska tillämpas på styckförpackningarna med tobaksvaror.
Föreskriften finns att läsa på vår webbplats: Föreskrifter om säkerhetsmärkning på styckförpackningar med tobaksvaror
Föreskriften träder i kraft den 20 maj 2019.
-
Kan tillverkare ta fram ett eget säkerhetsmärke?
Ja, tillverkare kan ta fram ett eget säkerhetsmärke. Det ska bestå av de äkthetsdetaljer som anges i Folkhälsomyndighetens föreskrifter om säkerhetsmärkning på styckförpackningar med tobaksvaror, HSLF-FS 2019:4.
-
Vad är en äkthetsdetalj?
Äkthetsdetalj är en detalj i en säkerhetsmärkning.
-
Ska äkthetsdetaljerna finnas på ett och samma ställe på styckförpackningen?
Det finns inga sådana krav.
-
Med vilken metod ska säkerhetsmärkningen sättas på styckförpackningen?
Säkerhetsmärkningen ska tillämpas på styckförpackningar med tobaksvaror med hjälp av någon av de metoder som anges i artikel 5 i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2018/576, dvs. man kan välja någon av följande metoder:
- fastsättning
- tryckning
- en kombination av fastsättning och tryckning.
-
Finns det krav på hur säkerhetsmärkningen ska tillämpas på styckförpackningen?
Ja. Säkerhetsmärkningen ska tillämpas på styckförpackningen med fastsättning, tryckning eller i kombination av båda. Säkerhetsmärkningen ska tillämpas på styckförpackningen på ett sätt som möjliggör identifiering och kontroll av äktheten hos en enskild tobaksvaras styckförpackning under hela den tid som tobaksvaran finns på marknaden och på ett sätt som skyddar den från att bli ersatt, återanvänd eller ändrad på något sätt.
-
Måste alla äkthetsdetaljer kunna kontrolleras på plats?
Det finns inga sådana krav, men i Folkhälsomyndighetens val av äkthetsdetaljer har vi strävat efter att välja sådana som kan kontrolleras på plats utan att för den delen ge efter för en rimlig säkerhetsnivå. Det är därför intentionen att äkthetsdetaljerna ska kunna kontrolleras på plats. Det finns en osynlig äkthetsdetalj, Anti-Stokes-tryckfärger, som behöver särskild kontrollutrustning, till exempel IR-ljuskälla eller annan handhållen utrustning (scanner/beeper) beroende på den specifika utformningen av tryckfärgen.
-
Ska industrin finansiera allt själva?
Ja, tillverkare och importörer ansvarar för att styckförpackningar till tobaksvaror förses med säkerhetsmärkning.
-
Kommer cigaretter bli dyrare nu?
Det kan vi inte uttala oss om utan det avgör de aktörer som finns på marknaden om de höjer priset eller inte.
Informationen på denna webbsida är inte bindande
Observera att det kan förekomma fel och att informationen inte är heltäckande. Kontrollera därför alltid mot den tryckta versionen av lag, förordning och föreskrift för fullständig och korrekt information.