Frågor och svar om e-cigaretter och påfyllningsbehållare
Här besvarar vi de vanligaste frågorna om e-cigaretter och påfyllningsbehållare som kommit in till myndigheten. För att lyssna på en enskild fråga och svar öppnar du frågan genom att klicka på + och sedan på Lyssna.
Definitioner
-
Med elektronisk cigarett avses en produkt som kan användas för konsumtion av nikotinånga via ett munstycke, eller beståndsdel av den produkten, inbegripet en patron, en tank och anordningen utan patron eller tank (1 kap. 3 § 1 lagen om tobak och liknande produkter).
-
Med påfyllningsbehållare avses en behållare som innehåller vätska som innehåller nikotin och som kan användas för att fylla på en elektronisk cigarett. (1 kap. 3 § 2 lagen om tobak och liknande produkter)
Produktanmälan
-
Det är tillverkaren och importören som ansvarar för att e-cigaretter och påfyllningsbehållare anmäls till Folkhälsomyndigheten. Om en anmälan inte är gjord eller om anmälan inte uppfyller de föreskrifter om hur anmälan ska vara utformad och vad den ska innehålla, då får inte produkten tillhandahållas konsumenter på den svenska marknaden (2 kap. 7 § lagen om tobak och liknande produkter).
-
Anmälan ska ske elektroniskt via EU-CEG. För mer information se Innehåll och produktanmälan.
-
EU-CEG är en gemensam teknisk lösning som Europeiska kommissionen utformat för att underlätta produktanmälan av bland annat e-cigaretter och påfyllningsbehållare.
-
Europeiska kommissionen har information om EU-CEG.
-
Det kan finnas krav att utöver produktanmälan i lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare också anmäla produkten till Kemikalieinspektionens produktregister. För mer information om denna anmälan bör ni kontakta Kemikalieinspektionen. Det kan finnas ytterligare anmälningskrav för dessa produkter som återfinns i annan lagstiftning.
Krav på produkterna, medföljande information och presentation
-
Ja, vätska som innehåller nikotin får endast tillhandahållas konsumenter på marknaden i ändamålsenliga påfyllningsbehållare som inte överstiger 10 milliliter. (2 kap. 9 § förordningen om tobak och liknande produkter)
-
Ja, vätska som innehåller nikotin får endast tillhandahållas konsumenter på marknaden i elektroniska engångscigaretter eller engångspatroner där patronerna eller tankarna inte överstiger 2 milliliter. (2 kap. 9 § förordningen om tobak och liknande produkter)
-
Det är tillverkare och importörer som ansvarar för att förpackningar till e-cigaretter och påfyllningsbehållare förses med hälsovarningar. (3 kap. 2 § lagen om tobak och liknande produkter)
-
Hälsovarningen ska ha följande lydelse:
Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne. (3 kap. 9 § förordningen om tobak och liknande produkter)
Handel m.m.
-
Ett försäljningsställe får endast sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare om försäljningsstället är anmält till kommunen. Om försäljningen sker genom gränsöverskridande distansförsäljning ska det registreras hos Folkhälsomyndigheten. (5 kap. 15-16 §§ lagen om tobak och liknande produkter)
För mer information se Handel med e-cigaretter och påfyllningsbehållare.
-
En anmälan ska ske till den kommun där försäljningen ska ske. (15 § lagen om tobak och liknande produkter)
-
Gränsöverskridande distansförsäljning innebär att en näringsidkare via distansförsäljning tillhandahåller e-cigaretter eller påfyllningsbehållare för försäljning till konsumenter i ett annat land än det land där näringsidkaren har sitt säte eller sin affärsverksamhet. (1 kap. 3 § p. 8 lagen om tobak och liknande produkter)
-
Gränsöverskridande distansförsäljning ska registreras hos Folkhälsomyndigheten. (5 kap. 16 § lagen om tobak och liknande produkter)
För att underlätta registrering av gränsöverskridande distansförsäljning hos Folkhälsomyndigheten har myndigheten tagit fram en blankett som kan användas vid registreringen. Läs mer och ladda ned blankett för Registreringsblankett för gränsöverskridande distansförsäljning av e-cigaretter här
-
Den som bedriver försäljning eller gränsöverskridande distansförsäljning ska utöva egenkontroll över försäljningen och hanteringen i övrigt av e-cigaretter och påfyllningsbehållare och se till att det finns ett för verksamheten lämpligt egenkontrollprogram. Egenkontrollprogrammet bör vara lämpligt och för verksamhetens storlek anpassat för att bland annat se till att försäljningen uppfyller lagens skyldigheter. (5 kap. 17 § lagen om tobak och liknande produkter)
-
En näringsidkare bör ha kännedom om att e-cigaretter och påfyllningsbehållare inte får tillhandahållas konsumenter på marknaden om de inte uppfyller kraven på innehåll och utformning samt produktpresentation eller om de saknar informationsblad, innehållsdeklaration och hälsovarning. Detsamma gäller om produkterna inte uppfyller beslutade föreskrifter. (3 kap. 2 och 4-6 §§ lagen om tobak och liknande produkter).
Mer information om Elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare
Därutöver bör näringsidkaren även ha kännedom om att e-cigaretter och påfyllningsbehållare inte får tillhandahållas konsumenter på den svenska marknaden om inte en produktanmälan är gjord eller om den årliga rapporteringsskyldigheten inte efterlevs. Detsamma gäller om produktanmälan eller rapporteringen inte uppfyller beslutade föreskrifter. (2 kap. 7 och 9 §§ lagen om tobak och liknande produkter).
Mer information om Produktanmälan och rapportering av försäljningsvolymer m.m.
-
Det kommer vara möjligt att kontrollera anmälda e-cigaretter och påfyllningsbehållare genom de produktanmälningar om e-cigaretter och påfyllningsbehållare som kommer att publiceras på Folkhälsomyndighetens webbplats. (2 kap. 8 och 16 §§ förordningen om tobak och liknande produkter)
-
Folkhälsomyndigheten och kommunen får i sin tillsynsverksamhet meddela de förelägganden eller förbud som behövs för att lagen eller en föreskrift som har meddelats med stöd av lagen ska följas. Beslut om föreläggande eller förbud får förenas med vite (7 kap. 12 § lagen om tobak och liknande produkter).
Kommunen kan även förbjuda en näringsidkare som tillhandahåller e-cigaretter eller påfyllningsbehållare för försäljning till konsumenter att fortsätta försäljningen eller, om förbud får anses vara en alltför ingripande åtgärd, meddela varning. (7 kap. 13 § lagen om tobak och liknande produkter)
Övrigt
-
Har Folkhälsomyndigheten utfärdat några föreskrifter gällande e-cigaretter och påfyllningsbehållare?
Folkhälsomyndigheten har utfärdat föreskrifter gällande e-cigaretter och påfyllningsbehållare. Obs! Paragrafen om språkkravet på informationsbladet och innehållsdeklarationen träder i kraft den 17 mars 2019. I övrigt trädde föreskrifterna i kraft den 17 september 2018.
-
Det är endast påfyllningsbehållare som innehåller nikotin som regleras i lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare. Påfyllningsbehållare som inte innehåller nikotin skulle kunna omfattas av andra lagstiftningar. (1 kap. 2 och 3 p. 1 och 2 §§ lagen om tobak och liknande produkter)
-
E-cigaretter och påfyllningsbehållare som tillhandahålls på den svenska marknaden ska uppfylla de krav som framkommer i lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt utfärdade föreskrifter. Denna lag reglerar inte tillverkningsprocessen utan sätter krav på den slutliga produkten som får tillhandahållas konsumenter på den svenska marknaden. Det kan finnas annan lagstiftning som reglerar tillverkningsprocessen för dessa produkter.
-
Exempelvis finns det regler om att laddare och batteri ska uppfylla kraven på säkerhet och CE-märkning hos elektrisk utrustning. För mer information om regler kring detta bör ni kontakta Elsäkerhetsverket.
Elektronik ska vidare vara fria från farliga ämnen enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/65/EU om begränsning av användning av vissa farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning (RoHS-direktivet). Det finns även regler som rör märkning och förpackningar av kemiska ämnen och blandningar enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1272/2008 om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar (CLP-förordningen). För mer information om regler kring detta bör ni kontakta Kemikalieinspektionen.
Följande är inte en uttömmande lista, det kan finnas ytterligare krav på produkterna som återfinns i annan lagstiftning, till exempel Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/96/EG om avfall som utgörs av eller innehåller elektriska eller elektroniska produkter (WEEE) där Naturvårdsverket är ansvarig myndighet.