Ansök via e-tjänst

Folkhälsomyndigheten har skapat ett digitalt ansökningsverktyg som gör det enklare att handlägga ansökningar om att hantera hälsofarliga varor.

För att ansöka om tillståndet behöver du först skapa ett konto. Därefter loggar du in i e portalen, där du hittar ansökningsformulär och instruktioner.

Ansök via e-tjänst (online) om tillstånd för hälsofarliga varor

Om du redan har ett konto och vill förnya ditt tillstånd, kan du använda uppgifterna från din senaste ansökan.

Har din verksamhet bytt kontoansvarig person? Om du meddelar det till oss så kan vi hjälpa till med ändringen i e-portalen.

Vad händer när du har skickat in din ansökan?

  1. Vi meddelar att vi har tagit emot din ansökan och registrerar den hos oss. Glöm inte att du även måste skicka ett signerat exemplar med post till oss.
  2. Vi granskar din ansökan. Om något saknas ber vi dig komplettera ansökan.
  3. Vi gör en bedömning och fattar beslut. Enligt förordningen ska vi fatta beslut om tillstånd inom två månader från det att en fullständig ansökan kommit in till oss. Oftast går det snabbare än så.
  4. Vi skickar beslutet med post till din verksamhets juridiska säte.

Meddela om förhållandena ändras

Har förhållandena du angett i din ansökan ändrats? Då måste du genast meddela det genom att mejla oss.

Undantag för gamma-butyrolakton och 1,4-butandiol finns i vissa fall

Hanterar din verksamhet gamma-butyrolakton eller 1,4-butandiol? Då kan verksamheten undantas från kravet på tillstånd för vissa beredningar och under vissa förutsättningar. Läs mer i våra föreskrifter om undantag från kravet på tillstånd enligt lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor .

Undantag från krav på tillstånd

De bestämmelser som den här informationen bygger på

Du har alltid en skyldighet att känna till vad som gäller enligt lag. Informationen på den här webbsidan är enbart tänkt att fungera som en hjälp för dig, och ersätter inte det som står i lagen.

Det kan också finnas andra lagar eller andra myndigheters föreskrifter som du måste känna till.

Folkhälsomyndigheten uppdaterar kontinuerligt innehållet, men vi kan inte garantera att informationen på sidan alltid är helt aktuell.

Läs mer

Förordning (1999:58) om förbud mot vissa hälsofarliga varor