Sidorna om spårbarhet av tobak har uppdaterats med information om ändringsförordningen ’genomförandeförordning (EU) 2023/448 om ändring av genomförandeförordningen (EU) 2018/574 om tekniska standarder för inrättande och drift av ett spårbarhetssystem för tobaksvaror’, som träder i kraft 21 december 2023. Viss uppdatering av information om Brexit. Det har även gjorts vissa förtydliganden om identifieringskoder, och även mindre språkliga rättningar och förtydliganden.
Spårbarhet av tobaksvaror
LyssnaStyckförpackningar av cigaretter och rulltobak som säljs till konsumenter i Sverige ska vara försedda med en unik identitetsmärkning som bland annat gör det möjligt att identifiera, spåra och söka varorna genom hela leveranskedjan fram till detaljistledet.
Spårbarhetssystemet togs i drift i maj 2019 i syfte att motverka illegal handel med tobaksvaror. Idag omfattaa alla cigaretter och all rulltobak som tillverkas i eller importeras till Europeiska unionen, från 20 maj 2024 omfattas alla tobaksvaror, men det finns övergångsbestämmelser. För att motverka den illegala handeln ska styckförpackningar med cigaretter och rulltobak även förses med en säkerhetsmärkning.
Direktiv och lagar som reglerar spårbarheten
Beslutet om att införa ett EU-gemensamt system för spårbarhet och säkerhetsmärkning togs i tobaksproduktdirektivet (2014/40/EU) och specificerades i den kompletterande EU-lagstiftningen. Reglerna grundar sig på Världshälsoorganisationens ramkonvention om tobakskontroll.
Europaparlamentets och Rådets direktiv 2014/40/EU (eur-lex.europa.eu)
Förordning 2018/573 om avtal om datalagring, genomförandeförordning 2018/574 om tekniska standarder för inrättande och drift av ett spårbarhetssystem för tobaksvaror samt genomförandebeslut 2018/576 om tekniska standarder för säkerhetsmärkning:
Europeiska unionens officiella tidning: Lagstiftning (eur-lex.europa.eu)
Genomförande förordningen 2018/574 om tekniska specifikationer för inrättande och drift av ett spårbarhetssystem för tobaksvaror har sedan dess korrigerats en gång. I mars 2023 publicerades även en ny genomförandeförordning 2023/448 om att ändra genomförandeförordningen 2018/574.
Ändringarna träder i kraft 21 december 2023.
Uppdateringar 2023-05-15
Läs mer på underliggande sidor
-
Spårbarhetssystemet för tobaksvaror
Spårbarhetssystemet innebär i korthet att alla aktörer, anläggningar och maskiner som ingår i leveranskedjan av tobaksvaror har en unik identifieringskod. Alla tobaksvaror har en unik identitetsmärkning, även kallad spårbarhetsmärkning. Syftet med spårbarhetssystemet är att motverka illegal handel.
-
Nationell id-utfärdare
En id-utfärdare har en central funktion i spårbarhetssystemet. Den nationella id-utfärdaren utfärdar unika identifieringskoder för ekonomiska aktörer, anläggningar och maskiner som finns i landet, samt unika identitetsmärkningar för tobaksvaror avsedda för den nationella marknaden.
-
Spårbarhetssystemet – det här gäller för tobakstillverkare och importörer
Tillverkare och importörer av tobaksvaror ansvarar för flera viktiga delar i spårbarhetssystemet, bland annat för så kallad spårbarhetsmärkning. Tillverkare ansvarar även för att tillhandahålla utrustning till alla aktörer i distributionskedjan, utom detaljhandeln, för registrering av händelser.
-
Spårbarhetssystemet – det här gäller för partihandlare och distributörer
Partihandlare och andra aktörer (distributörer) som deltar i handeln med tobaksvaror ansvarar bland annat för att registrera alla åtgärder som vidtas för de tobaksvaror som hanteras.
-
Spårbarhetssystemet – det här gäller för återförsäljare
Återförsäljare eller detaljhandlare som säljer tobaksvaror ansvarar för att ha identifieringskoder för sig själv som aktör samt för sina anläggningar, samt att angivna uppgifter är korrekta och aktuella.
-
Reger och bestämmelser om spårbarhet av tobaksvaror
Tobaksvaror ska vara spårbara, vilket regleras genom lagen om tobak och likande produkter (2018:2088), 3 kap 7-10 §§. Reglerna omfattar nu cigaretter och rulltobak. Från 20 maj 2024 omfattas alla tobaksvaror, men det finns övergångsregler. Folkhälsomyndigheten har tillsyn över att reglerna följs.