Nu finns mer information för vården om hiv

Publicerat

Personer som lever med hiv möts ofta av okunskap om infektionen. Folkhälsomyndigheten har tagit fram nytt informationsmaterial som riktar sig till personal inom vården.

Inom några veckor genomför Folkhälsomyndigheten en särskild informationssatsning kring hiv, för att öka allmänhetens kunskap. Redan nu får bland annat vårdcentraler, tandvårdsmottagningar och ungdomsmottagningar ett särskilt utskick med information anpassad för vården. Bland annat finns en ny webbplats Hiv idag med detaljerad fakta om hiv, praktisk vägledning för vårdpersonal och informationsmaterial som kan delas ut till patienter.

Hiv idag

– Vårdpersonal som möter personer med hiv måste veta vad de ska göra och vad de inte behöver göra, och de behöver vara generösa med att erbjuda hivtest. Kunskap är grunden för detta, säger Louise Mannheimer.

I en undersökning som Folkhälsomyndigheten har låtit göra bland läkare, sjuksköterskor och undersköterskor i primärvården visste cirka en tredjedel inte att dagens behandling gör att smittsamheten är mycket låg.

Ökad kunskap om hiv kan bidra till att de cirka 7 000 personer som lever med hiv i Sverige slipper att mötas av ogrundad rädsla eller negativa reaktioner.

Fakta om hiv

  • I dag är hiv en kronisk infektion.
  • Rätt antiviral behandling sänker virusnivåerna så kraftigt att de inte är mätbara.
  • En person som bär på hiv och som är under adekvat behandling har samma förväntade livslängd som en person utan hiv.
  • Om behandlingen är rätt och om inga andra sexuellt överförda infektioner finns är smittsamheten mycket låg vid anala och vaginala samlag.

Läs mer

Läs Folkhälsomyndighetens rapport om smittsamhet vid behandlad och obehandlad hivinfektion

Läs mer på webbplatsen Hiv idag

Se affischen stort (Image-dokument, 483 kB)

Kategori: Nyhet
Gå till toppen av sidan