Minskningen av bekräftade covid-19-fall fortsätter på nationell nivå

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Antalet bekräftade covid-19-fall fortsatte att minska på nationell nivå under vecka 19. De senaste tre veckorna har också färre bekräftade fall behövt intensivvård jämfört med i slutet av mars och april.

Uppdaterad statistik från Folkhälsomyndigheten visar att antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att minska i Sverige, men i delar av landet var antalet fall vecka 19 på samma nivå som föregående tre veckor.

Under vecka 19 rapporterades knappt 1 700 fall av covid-19, en minskning med 15 procent jämfört med föregående vecka. Totalt testades dryg 19 300 individer för covid-19 i Sverige, vilket är en minskning med två procent jämfört med vecka 18. Av de provtagna individerna var åtta procent positiva, vilket är en minskning jämfört med veckan före.

De två undergrupperna inom omikronvarianten, BA.4 och BA.5, har nyligen klassats som virusvarianter av särskild betydelse (VOC) av den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC. Det innebär att de fortsättningsvis kommer att redovisas i Folkhälsomyndighetens veckovisa statistik, som uppdateras på fredagar. De första bekräftade fallen av BA.4 och BA.5 i Sverige har rapporterats från prover tagna under vecka 17 och 18 som sekvenserats inom det nationella övervakningsprogrammet. Det finns hittills inga rapporter om att BA.4 eller BA.5 ger annan sjukdomsbild än BA.2, som är den variant som just nu dominerar i landet. Alla prover från individer med covid-19 som har tillräcklig virusnivå sekvenseras nu inom det nationella övervakningsprogrammet.

Fortsatt viktigt att vaccinera sig mot covid-19

De senaste tre veckorna har färre bekräftade fall behövt intensivvård jämfört med den nivå som rapporterades under slutet av mars och april. Hittills vecka 19 har sju patienter med covid-19 rapporterats in som nyinlagda på IVA. Antalet avlidna med covid-19 minskar också, en nedgång som hållit i sig sedan vecka åtta. Hittills har 50 personer rapporterats avlidna för vecka 17, men det finns en viss fördröjning i statistiken.

̶ Även om vi ser en minskad smittspridning så pågår pandemin fortfarande, och därför är det fortsatt så viktigt att var och en vaccinerar sig. Ta påfyllnadsdoserna när du blir erbjuden dem, för vaccinet minskar risken för allvarlig sjukdom och död, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog.

Av de personer som är 18 år och äldre har 65 procent fått tre doser vaccin. Av dem som är 80 år och äldre har 74 procent nu fått fyra doser. Andelen personer i gruppen 65–79 år som tagit en fjärde dos vaccin (en andra påfyllnadsdos) är 57 procent.

Läs mer