Ur nyhetsbrevet EPI-NYT från Statens Serum Institut i Danmark har vi hämtat följande:

Vecka 8 konstaterades att sju personer i Danmark drabbats av trikinos. Alla hade drygt en månad tidigare ätit rökt korv som de tagit hem från Rumänien. Köttet i korven kom från en hemmaslaktad gris. Indexpatienten, en i övrigt frisk 44-årig man, blev akut inlagd med muskelsmärtor och periorbitalt ödem, efter att han i tre veckor haft diarré, magsmärtor och svängande feber. Han hade uttalad eosinofili och förhöjt kreatininkinas. Man fick information om att kontakter i Rumänien som ätit kött från samma gris behandlats for trikinos.

Totalt åtta personer i Danmark hade ätit korven. En var symptomfri med normala laboratorievärden. De övriga sju hade alla samma symptom som indexpatienten och de behandlades med albendazol och steroider i fyra veckor. I en muskelbiopsi från indexpatienten påvisades eosinofil inflammation men inga trikincystor. Hittills har man hos fyra av patienterna påvisat trikinantikroppar serologiskt.

(R. B. M. Hansen, L. Hagelskjær Kristensen, Medicinsk afd., J. Prag, KMA, Sygehus Viborg)