Samtidigt som att vi höll på att skriva en artikel om tularemiutbrottet i Sverige 2000 [1] kom rapporter om fall av tularemi (varav ett med dödlig utgång) från ön Martha's Vineyard utanför Massachusetts kust. Ön är inte helt liten - ungefär så stor som Öland - så det var inte något alldeles lokalt utbrott, men där hade inte varit några fall på ön sedan 1978.

Sedan dess har man haft nya fall varje år:

  • 2000: 11
  • 2001: 3
  • 2002: 2
  • 2003: 4

Flera saker är märkliga med denna 'endemi':

  1. Från ön Nantucket och halvön Cape Cod alldeles intill Martha's Vineyard har inga fall rapporterats.
  2. Majoriteten av de sjuka är trädgårdsarbetare.
  3. Man har tagit serumprov på 100 personer på ön, men funnit en seroprevalens på 0. När man specifikt tog prov på 130 trädgårdsarbetare var seroprevalensen 9%.
  4. Åtminstone en av patienterna har smittats av en fästing - precis som vi skrev om för två svenska fall i Epi-Aktuellt nr 26 i år.

Man har misstänkt att trädgårdsarbetarna "skvätter upp" döda kaniner när de klipper gräsmattor, och anbefallt munskydd vid klippning, men den teorin verkar osannolik. Kaninerna dör snabbt av tularemi, och har nästan försvunnit från ön under de här åren; smittan måste komma någon annan stans ifrån. I Sverige är ju lantbruk ett riskyrke för tularemi. Möjligen är tomterna större och trädgårdsarbetarna fler på Martha's Vineyard än vad som är vanligt i Sverige.

/Johan Giesecke

Referens
1. Eliasson H, Lindbäck J, Nuorti JP, Arneborn M, Giesecke J, Tegnell A. The 2000 tularemia outbreak: a case-control study of risk factors in disease-endemic and emergent areas, Sweden. Emerg Infect Dis 2002; 8: 956-60.