Från Schweiz rapporteras att ett antal personer insjuknat i listeriainfektion. Två äldre personer har avlidit, två kvinnor har fått missfall och sex personer har lagts in på sjukhus. Alla hade ätit en ost kallad Tomme mjukost som tillverkas i kantonen Neuenburg.

Myndigheterna i Schweiz varnar för att äta osten och gravida kvinnor som ätit av osten och fått feber inom tre veckor rekommenderas att söka läkare.

Sjukdomen kan ge influensaliknande symtom men kan även orsaka blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation.

Listerios orsakas av bakterien Listeria monocytogenes, som är vanligt förekommande i naturen i t ex jord och vatten. Människor kan smittas genom kontakt med infekterade djur eller genom livsmedel. Gravad och kallrökt lax samt dessertostar tillverkade av opastöriserad mjölk är kända smittkällor. Eftersom bakterien kan växa till i kylskåpstemperatur och trots vakuumförpackning, är det viktigt med rätt rutiner vid både produktion och förvaring av dessa typer av livsmedel. Rökt och gravad fisk bör förvaras vid högst +4 oC och det är viktigt att följa datummärkningen.

I Sverige inträffade ett utbrott sommaren 2001 då ett 30-tal personer insjuknade efter att ha ätit ost, som tillverkats på en bondgård.

/Margareta Löfdahl