Nr 3-2005: I det nya numret av Smittskydd kan du läsa om hur en unik svensk metod kan komma att ändra doseringen av antivirala medel till personer med nedsatt njurfunktion. Läs också om andra uppdaterade behandlingsmetoder för virussjukdomar som herpes simplexvirus och varicellazostervirus.

Numret innehåller även flera artiklar om zoonoser, sjukdomar som smittar mellan djur och människa. Artiklarna tar upp de vanligast förekommande, hoten utanför Sveriges gränser och hur en salmonellainfektion kan hålla i sig i flera år efter att man har blivit smittad.

Ibland är det svårt att veta skillnaden mellan virus och bakterier. I senaste numret får du en guide över mikroorganismerna som styr våra liv.

Sjuksköterskan Liselotte Högberg vid SMI, berättar om sina erfarenheter efter att ha arbetat vid marburgutbrottet i Angola i våras.

Klamydiasmitta ökar risken för hiv visar studier berättar Torsten Berglund och Jan Albert, SMI i en intervju.

Anna Lindblom vid sektionen för vatten och miljömikrobiologi, SMI, berättar om smittor i samband med bad vid våra badplatser och tipsar vad man kan göra själv för att undvika att bli smittad i sommar.