I början av juli insjuknade tre personer i Västra Götaland med SalmonellaTyphimurium DT 104. De smittade hade bland annat ätit kebab på samma restaurang. I början av augusti dök det upp flera fall med exakt samma typ av salmonella. De flesta av dessa fall hade även de ätit kebab från samma restaurang.

Fram till idag har 39 personer anmält sig magsjuka efter att ha ätit pizza och/ eller kebab under tiden 23 juli till 10 augusti. Totalt har 16 fall bekräftats vara positiva för salmonella. Miljökontoret inspekterade restaurangen och tog 22 prover. Huvudparten miljöprover från köket, men även från olika livsmedel, bland andra kebabköttet, som tillverkats av danskt fläskkött. Alla prover utföll negativa.

Förra veckan insjuknade två personer i Skåne i salmonella (inte färdigtypad än) efter att ha ätit färdigkryddad flintastek. Detta kött kom från samma distributör som kebabköttet, men var av svenskt ursprung. Ett par prover lämnades igår in för analys.

Utbrottsutredningen fortsätter.

/Marika Hjertqvist