Under sommaren med picknick i det gröna, grillning och uteliv höjs risknivån för att drabbas av matförgiftningar. För att undvika magsjuka, orsakad av Yersinia eller andra mikroorganismer, tänk på att:

  • Varm mat ska hållas varm (minst + 60 grader) och kall mat ska förvaras kall (max + 8 grader). Låt inte maten stå framme.
  • Tvätta händerna före matlagning. Har du skurit rått kött, tvätta händerna i tvål och vatten innan du fortsätter med salladen.
  • Ha olika skärbrädor och knivar för kött, kyckling och grönsaker.
  • Fågel, kött och köttfärs ska vara genomstekt. Tillaga köttfärs samma dag som den är inköpt. Lägg aldrig den tillagade maten på samma tallrik som du använt för rått kött. Häll inte marinad från det råa köttet på det färdiggrillade. Smaka inte av den råa köttfärsen.
  • Vid 70 grader dör de flesta bakterier – hetta upp maten ordentligt!
  • Kyl snabbt ned tillagad mat som ska sparas. Sätt kastrullen i kallt vatten och rör om. Efter avsvalning, ställ genast i kyl eller frys.
  • Skölj frukt och grönsaker noggrant innan de förtärs.
  • Använd kylklampar/kylväska om du ska äta i naturen eller om du har lång väg till affären.
  • Disktrasor och diskborstar är grogrund för bakterietillväxt. Byt ut dem ofta, eller tvätta dem i maskin då och då.

/Bo Svenungsson, överläkare
/Birgitta de Jong, epidemiolog, Smittskyddsenheten, Stockholm
/Anna Marinko, ST-läkare allmänmedicin, lagläkare