En familj i Tibro och en familj på Orust (Ellös) har under sommaren 2006 blivit drabbade av ”dagen-efter-kalas-magsjuka”.

Båda kalasen hade ett livsmedel gemensamt, nämligen frysta, importerade hallon, som användes till dekoration på hemmagjord tårta respektive cheesecake. Från kalaset i Tibro blev 12 av 15 magsjuka 1-2 dygn efter intag av hallontårta. Detta utbrott verifierades med positiv calici i faeces hos en av de drabbade.

Familjekalaset på Orust drabbade 10 av 11 cheesecake-ätande personer. Två sekundärfall i denna familj har rapporterats. Detta utbrott har tyvärr ej kunnat laboratorieverifieras.

Att importerade hallon är ett risklivsmedel är nog de flesta inom smittskyddsenheterna väl medvetna om. Tidigare utbrott finns beskrivna. Nu ligger de aktuella utbrotten på Livsmedelsverkets bord och man hoppas innerligt att något radikalt görs. I framtiden kanske man kan se en varningstext på importerade hallon liknande den på cigarettpaket: ”VARNING! Dessa hallon innehåller spår av magsjukevirus - kan reducera din vikt betydligt inom några få dagar”

/Margareta Olsson, smittskyddssjuksköterska, Uddevalla, Västra Götaland

Epidemiologens kommentar:

Utbrott av calicivirus från frysta importerade hallon har rapporterats från flera olika länder under senare år. I Sverige är nu för tiden den vanligaste kända orsaken till livsmedelsburna utbrott importerade frysta hallon. Sedan år 2000 har elva utbrott orsakade av calicivirus rapporterats, där hallon i någon form ingått i måltiden.

/Marika Hjertqvist