Under en bussresa genom Tjeckien, Slovakien, Ungern, Österrike och Tyskland den 17-24/9 2006 insjuknade ca 25 av de 48 resenärerna (inkl. reseledare och chaufför) med diarré. Fecesodlingar har efter hemkomsten tagits på minst 22 personer och hittills i 11 fall visat växt av Salmonella. Två stammar har vid SMI typats till Salmonella Enteritidis fagtyp 8.

De flesta resenärerna var hemmahörande i Västernorrlands län, där även det arrangerande bussbolaget finns, men övriga Norrlandslän var också representerade. Man flög från Arlanda till Prag, där man övernattade första kvällen. Dag 2, den 18/9, gick färden via Slovakien till Budapest, där man tillbringade tre nätter. Förutom att bese staden gjorde man en dagsutflykt till pustan. Den 21/9 gick resan vidare till Wien, där man stannade i två dygn. Sista övernattningen var i Linz, och den 24/9 flög man tillbaka till Sverige från München.

Insjuknandena skedde den 19-22/9. Många av de sjuka misstänker att de blivit smittade via en kycklingrätt, som man åt till middag på hotellet i Prag den 17/9, men det finns också andra förslag. De flesta hade lätta till måttliga besvär, men en kvinna fick efter hemkomsten vårdas vid infektionsklinik i tre dygn.

/Hans Boman, smittskyddsläkare, Landstinget Västernorrland