Hungriga havsbakterier förvånar. Bilden av fridsamma havsbakterier som flyter omkring lite planlöst har fått sig en knäck. I stället framträder en bild av opportunistiska patogener.

Bättre koll på kyltorn lönar sig. Legionella är en sjukdom att frukta. För den är farlig, kunskaperna är dåliga och den formligen slukar smittskyddsresurser. Men det är också en smitta där det lönar sig med nytänkande. Det visar en genomgång av Lidköpingsutbrottet 2004.

Porträtt: Sven Britton har bestämda åsikter – om sprututbyte, infektionsläkare, hiv, lepra och politik. Man måste inte hålla med, men visst är det härligt med någon som rör om i grytan.

Läs artiklarna i Smittskydd nummer 4/07. OBS! Vill du läsa en artikel, kontakta redaktör Marco Morner för gratisnummer eller prenumeration.

Mer ur det nya numret:

Nya vacciner tar udden av rotavirus. Nästan alla barn får en släng. Men varje år drabbas tusentals barn så att de kräver sjukhusvård.

Svenska kalkyler gör global nytta. Ska rotavirus ingå i barnvaccinationsprogrammet måste det löna sig för samhället. Och det kanske det gör. Men svenska vaccinköp subventionerar också priset i utvecklingsländer, där viruset dödar en halv miljon barn om året.

Klamydia: Kunskapsluckor försvårar smittskyddsarbetet mot klamydia.

Bakterier med okänt ursprung. Fler svenskar insjuknar i campylobacter- än salmonellainfektioner. Men kunskaperna bland forskare och smittskyddsläkare om campylobacters spridning och förekomst kunde vara bättre, och de resurser som satsas varje år på att förhindra smittspridning av campylobacter är inte tillräckliga.

Ny forskning:Interferoners betydelse för antiviralt immunsvar. Ny forskning ger en bättre förståelse av immunsvaret och kan leda till utveckling av mer effektiva vaccin.

Myter om smittskydd: Snuva knappast vädrets fel.

Krönika: Lars Engstrand. Vi måste bli mer aktiva!

Läs mer:

Läs mer om tidningen Smittskydd