Fågelinfluensa – från beredskap till verklighet

I början på februari 2007 konstaterades fågelinfluensa på en engelsk kalkonfarm. Det kom att bli en av de största profylaxutdelningarna någonsin. Infektionsläkare Torbjörn Sundkvist var operativt ansvarig.

Tabun som bryts

Med teaterföreställningar, tv och informationsblad har somaliska föreningar i Stockholm informerat invandrare med somaliskt ursprung om tuberkulos.

Porträtt:

Ska den medicinska hjälpen nå fram till de allra fattigaste, finns inga marginaler: i en ugandisk by får ett sjukt barn bara en chans. Svårigheterna är många – men inte oöverstigliga, det försöker Stefan Peterson se till.

Läs artiklarna i Smittskydd nummer 5/07. OBS! Vill du läsa en artikel, kontakta redaktör Marco Morner på fornamn.efternamn@smi.ki.se för gratisnummer eller prenumeration.

Mer ur det nya numret:

• Ett antal fall av MRSA har konstaterats hos hundar som sannolikt blivit smittade av människor. MRSA klassificeras därmed som en zoonos även i Sverige.
• Influensavirus tycks trivas när det blir kallt och luftfuktigheten sjunker. Det kan bero på att kylan krymper aerosolpartiklarna så att de lättare slinker ner i lungorna. För bättre kunskap om hur klimatet påverkar influensan krävs bredare studier.
• Effektiv STI-upplysning måste vara långsiktig liksom ha stor detaljkännedom om målgruppen. Och informationen ska vara fri från moralkakor. Det är råd från ett proffs.
• Det pågår en explosion av nya antivirala läkemedel och kunskapskraven ökar. När nu RAV (Referensgruppen för antiviral terapi) firar tioårsjubileum behövs de mer än någonsin.
• Myter om smittskydd: Lite skit rensar magen?
• Krönika: Johan Lindh. Populära löss och gosiga lejon för pappaledig parasitolog.

Läs mer om Smittskydd