Nu när studenttider närmar sig tycker vi att följande historia från förra året kan vara lämplig.

Den 8 juni 2007 var en varm och skön dag, en perfekt sommardag. Det var också en dag då det i många familjer firades att en familjemedlem tagit en examen, så också hos en familj i Stockholmstrakten. Drygt 40 familjemedlemmar, släktingar och bekanta träffades för att fira den stora händelsen. Som vanligt vid en studentmottagning serverades en buffé med ett flertal rätter, men tyvärr så visade det sig att Salmonella Thompson också var närvarande på buffén.
Några dagar efter mottagningen visade det sig att flera personer hade insjuknat i magsjuka och några blev så dåliga att de provtogs. Dessa prover visade sig vara positiva för Salmonella Thompson. Då S. Thompson orsakat ett flertal sporadiska fall av salmonellos i landet under försommaren beslöts att genomföra en kohortstudie bland de personer som deltagit i firandet för att se om vi kunde identifiera smittkällan.

En enkät skickades ut till 15 familjer omfattande 41 personer. Enkäten innehöll frågor om insjukningsdatum, symtombild, sjukhusvård samt vilka av de olika rätterna på buffén man ätit av.

Vi fick svar från 31 personer, svarsfrekvens 76 %, varav 19 hade haft symtom medan resterande personer varit friska. Insjukningsdatum redovisas i figur. Analyserna av enkätsvaren redovisas i tabellen.

Maträtt/livsmedel Relativ risk 95 % konfidensintervall
Tunnbrödsrulle m. lax 0,72 0,27-1,91
Kycklingfilé 1,13 0,26-4,79
Färsk timjan 0,62 0,26-1,50
Köttfärsspett 0,44 0,07-2,69
Bulgursallad med ruccola, tomat o. rödlök 1,39 0,56-3,45
Ruccolasallad med cocktailtomat 1,38 0,53-3,62
Tomat och basilikasås 0,67 0,20-2,23
Fetaoströra 0,71 0,22-2,26
Tzatsiki 0,51 0,15-1,77
Grevéost 0,57 0,22-1,45
Brieost 0,53 0,19-1,51
Parmesanost 0,54 0,17-1,70
Cheesecake m. marinerade jordgubbar 1,13 0,26-4,79

Kohortstudien kunde tyvärr inte peka ut något livsmedel som hade ett signifikant samband mellan förtäring och insjuknande. Det är ändå intressant att den högsta risken att insjukna var förknippad med de två salladerna som båda innehöll ruccolasallad. Ruccolasallad har tidigare orsakat salmonellautbrott med S. Thompson, det var 2004 då 13 personer insjuknade efter att ha ätit importerad ruccolasallad, även England och Norge var berörda av detta utbrott.

/Birgitta de Jong, Camilla Ancker, Ingvor Petersson, Smittskyddsenheten, Stockholm