Klicka in dig på www.smittskydd.se

Letar du efter en speciell artikel från typ förra hösten? Undrar vad som skrivits om till exempel hiv? Vill du veta vilka myter som avlivats?
Du kanske bara är sugen på helt nya infektionsvinklar? Eller vill tipsa om något?
Välkomna till Smittskydds nya hemsida. Efter många förfrågningar kommer här äntligen en möjlighet att på ett enkelt sätt gräva i vårt arkiv. Här kan du läsa smakprov ur senaste numret och söka artiklar från och med nummer 1 2005. Och så kan du förstås hantera och teckna en prenumeration.

Det senaste numret i sin helhet innehåller:

Bakterier kan orsaka fetma.
På flera håll i världen pågår studier som försöker kartlägga olika bakteriers betydelse för människans metabolism och i förlängningen bakteriers betydelse för lagrande av fett.

Missvisande skillnader i EHEC-rapportering. Stora variationer i antal fall mellan länen beror bland annat på skillnader i screeningrutiner. (Finns på www.smittskydd.se )

Porträttet: Hygienläkare Kia Karlman tar hand om en fjärdedel av Sverige. Och hon gör det genom att sikta mot toppen.

Läs artiklarna i Smittskydd nummer 3/08. OBS! Vill du läsa en artikel, kontakta redaktör Marco Morner på fornamn.efternamn@smi.ki.se för ett gratis provnummer eller prenumeration.

Mer ur det nya numret:

  • Multiresistenta bakterier kan bli ett dåligt semesterminne.
  • Vem har informationsansvaret när det gäller risker vid så kallad hälsoturism och vård utomlands som finansieras av landsting eller försäkringskassa?
  • Resevaccination styrs i hög grad av plånboken. Inkomstens storlek minskar eller höjer med andra ord risken för till exempel tyfoid, malaria och hepatit A.
  • Studie av campylobacter kartlägger dold smitta. Hur många fall av campylobakterinfektioner finns det egentligen? (Finns på www.smittskydd.se )
  • Högre temperaturer ger fler badare. Men det betyder samtidigt fler fall av badsårsfeber, badklåda och mag-tarminfektioner.
  • Myter om smittskydd: Pesten glömd, men inte borta. (Finns på www.smittskydd.se )
  • Krönika: Rigmor Thorstensson. Du blir vad du äter. (Finns på www.smittskydd.se )