I nummer 5/08 kan du läsa om hur bakteriefloran påverkas av födslosätt, att det är svårt att mäta influensavaccinets effekter och att fågelinfluensan 2006 egentligen var flera olika influensatyper som dessutom flög in till Sverige från olika håll.
Men missa inte heller helt nya sätt att ta sig an hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar. Sedan kan du förstås också få veta allt om svårfångade zoonoser som Giardia och Cryptosporidium. Eller varför inte läsa om tbc i Oman?

Klicka här för att prenumerera på Smittskydd eller beställa provnummer

Det senaste numrets innehåll:

Krönika: Lars Engstrand. Nu händer det saker i Smittskyddssverige

Porträttet: Kompetens är aldrig för dyrt
Sveriges unika forskningsförutsättningar måste bevaras. Men Marianne Forsgren är grundligt trött på ekonomernas tanklösa framfart i sjukvården. Att de inte begriper att kompetens aldrig är för dyrt.

Historisk smitta: Döden sänker helt klart trovärdigheten

Födseln styr hälsan
Sättet man föds på påverkar bakteriefloran i tarmen. Kejsarsnitt tycks leda till färre nyttiga bakterier. Det kan i sin tur ha betydelse för den framtida hälsan.

Oklar effekt av influensavaccin
Effekten av influensavaccin för äldre är omdiskuterad vad gäller skyddet mot allvarliga komplikationer och dödlighet. Olika studier har gett skilda resultat – varför?

STI på nya spår
I Västra Götaland lyfter man ut STI-frågorna till en egen enhet och tar ett rejält helhetsgrepp. Bättre överblick ska effektivisera styrningen av åtgärder liksom förbättra matchning av behov och kompetens.

Mer ur det nya numret:

Flera fågelinfluensor
Det var inte en utan två olika fågelinfluensatyper som drabbade Sverige 2006. Och de tog sig in i landet från olika håll. Det står klart efter ett myndighetsöverskridande projekt.

Svårfångade zoonoser
Infektioner orsakade av Cryptosporidium och Giardia drabbar varje år tusentals människor i Sverige. Ändå vet vi mycket lite om smittvägar, i vilken utsträckning de är zoonoser och vilka djur man i så fall ska hålla ett extra öga på.

Dags att fräscha upp kunskaperna
Efter många år av ständigt färre fall är det nästan ingen som längre minns tbc i Oman. Men med en stark ekonomisk utveckling, en ökad välfärd och en helt nödvändig och omfattande arbetskraftsinvandring har tbc återigen blivit aktuellt.

Glöm inte att du kan söka i Smittskydds arkiv på www.smittskydd.se . Där kan du förstås också hantera och teckna din prenumeration.