Onsdagen den 14 oktober 2008 insjuknade 25 personer, med illamående, diarré och feber, efter att de åt på en konferensanläggning i Örebro dagen innan.
Under samma dag fanns tre olika grupper på anläggningen. Grupperna bestod av 18, 30 respektive 40 personer. De som insjuknat fanns i gruppen som bestod av 40 personer. Alla tillfrisknade inom kort och ingen i de andra grupperna har insjuknat.

Alla konferensgäster hade beställt samma förmiddagskaffe och lunch. Eftermiddagen skilde den gruppen som sjuknat sig åt och beställde tårta med hallonsyltfyllning.

Flera personer som insjuknat har lämnat prov för analys och de resultat som hittills är klara visar norovirus genogrupp 1, vilken ofta orsakar matutbrott.
Livsmedelsinspektörer från miljökontoret i Örebro har inspekterat köket och provtog kvarvarande matvaror.

Förmiddagens smörgåsar stod konferensanläggningens restaurang för, mat och tårtan var beställd från en annan distributör. Övrigt kaffebröd under eftermiddagarna togs från en lokal bagare. Frågeformulär har skickats ut till alla tre grupperna.

Frysta hallon har flera gånger tidigare orsakat utbrott av gastroenterit med norovirus. Sannolikt utgör detta utbrott ytterliggare ett att lägga till i den listan.

/Gunnar Hagström, hygiensjuksköterska, Anne Lennell, epidemisjuksköterska, Smittskyddsenheten, Örebro