Uppdaterad: 2009-03-11

Kolera är en sjukdom som sprids vid dålig sanitet och som vanligtvis drabbar fattiga människor utan tillgång till rent vatten. Sjukdomen ger stora vätskeförluster genom vattentunna diarréer. Inkubationstiden är vanligen 2-3 dagar. Utan tillgång till sjukvård kan kolera få ett dödligt förlopp. En epidemi började i Harare under augusti månad och enligt FN har till den 3 november 12 546 fall rapporterats varav 565 avlidit. Hårdast drabbade är fattiga delar av Harare (Budiriro) och dess omgivningar samt gränstrakter mot Sydafrika (Beitbridge) och Moçambique. Epidemin sprider sig nu till nya områden.

På bifogad karta från WHO redovisas var i Zimbabwe kolerafall för närvarande rapporteras. Situationen bedöms kunna ytterligare försämras pga. den annalkande regnperioden. På grund av den ekonomiska krisen i landet kan många sjukhus inte upprätthålla verksamheten och det rapporteras nu att många söker sig till Sydafrika för hjälp. Även i Sydafrika finns miljöer med bristfällig sanitet där en spridning av kolera kan ske. Enligt Röda korset har man i Limpopo provinsen i Sydafrika hitintills rapporterat 400 fall och 6 dödsfall. Hälsovårdsministerierna i grannländerna Botswana och Moçambique rapporterar också fall.

UNICEF bistår för närvarande de zimbabwiska myndigheterna med dricksvatten, vattenreningsutrustning och intravenös vätska. För svenska resenärer gäller att man vanligtvis inte vistas i miljöer där man kommer i kontakt med kolera men med tanke på epidemins omfattning i Zimbabwe rekommenderas resenärer dit i dagsläget ha vaccinationsskydd.

Epidemin har spridit sig till Sydafrika

Koleraepidemin som härjar i Zimbabwe har spridit sig till grannlandet Sydafrika där 59 människor har dött och omkring 12 000 fall har rapporterats.

/Anders Blaxhult, Avdelningen för epidemiologi