Sommaren är kort..det mesta regnar bort?!

Det är i regel lättare att drabbas av matförgiftning under sommaren. Särskilt under den så kallade rötmånaden, mellan mitten av juli och slutet av augusti. Det är varmt och fuktigt och bakterier hos djur, i livsmedel eller i miljön trivs som bäst och kan växa till snabbare. Vi ändrar även våra beteenden sommartid och tillbringar mer tid utomhus, inställningen till matlagning blir mer avslappnad och vi grillar och har picknick. Våra produktionsdjur släpps ut på betesmarker, som kan vara nära odlingar, grillar och picknickfiltar. Blir det däremot en regnig sommar väljer många istället att åka till varmare breddgrader för att njuta av sommarlivet. Men det är vanligare att drabbas av matförgiftning utomlands än i Sverige. Det är ofta varmare och vattenkvaliteten och livsmedelshygienen kan vara lägre än vad våra svenska magar tål.

Hösten kommer snart….

En stor andel av de anmälningspliktiga smittsamma sjukdomarna som anmäls till Smittskyddsinstitutet varje år, sprids med djur, livsmedel eller miljön och kan orsaka magsjuka dvs. diarré, kräkningar, buksmärtor, feber osv. De tre vanligaste sjukdomarna är infektion med Campylobacter, Salmonella och Enterohemorragisk E.coli (EHEC). Dessa är typiska exempel på zoonoser, dvs. sjukdomar som sprids mellan djur och människor. Samtliga tre visar en typisk säsongsvariation och anmälningarna ökar under sommar/tidig höst. Man ska dock komma ihåg att för dessa sjukdomar har majoriteten smittats utomlands. För t.ex. salmonellainfektion var andelen utlandssmittade så hög som 83 % år 2008.

…det går med vindens fart

I ett projekt som nyligen avslutats på den Epidemiologiska avdelningen har vi tittat på salmonellatrender drygt tio år tillbaka i tiden. Bland annat har data sammanställts om de salmonellautbrott som inträffade under denna period. Mellan 1997-2008 fanns säsongsdata för totalt 105 (av 118 totalt) utbrott. Flest utbrott (37 %) inträffade under sommaren (juni-augusti) följt av utbrott (27 %) under hösten (september-november). Exempel på stora utbrott under perioden var S. Enteritidis i augusti 1999 med 200 fall som kunde kopplas till ett café med brister i hygienen och S. Typhimurium i juli 2003 med 148 fall där kebab var smittkällan. Under sommaren 2007 inträffade två utbrott ungefär samtidigt, S. Stanley med 51 fall som orsakades av groddar och S. Java med 179 fall där färsk babyspenat var trolig smittkälla. På senare år har fler stora utbrott orsakats av vegetabiliska smittkällor framför animaliska och dessa inträffar i allt större grad även under höst/vinter. Detta kan sannolikt förklaras av att import av livsmedel som t.ex. sallater, groddar, kryddväxter är möjlig under hela året.

..men nu är den här, så ta för dig, solen skiner kanske bara idag…

Njut av värme, mat och djur i sommar men tänk lite extra på följande råd:
• Tvätta händerna med tvål och vatten efter kontakt med djur och före matlagning.
• Upphetta kött/kyckling tillräckligt så att ev. skadliga bakterier avdödas.
• Lägg inte tillbaka färdiggrillad mat på det fat där den låg rå/färsk före grillningen.
• Skölj sallat, kryddväxter, frukt, bär och grönsaker noggrant innan de äts.
• Använd olika köksredskap för rått kött och grönsaker.
• Håll varm mat varm och kall mat kall. Låt inte maten stå framme i solen för länge.
• Laga inte mat till andra om du är eller nyligen varit magsjuk.
• Om du åker utomlands i sommar, tänk på att risken att drabbas av matförgiftning generellt är högre och tänk därför lite extra på vad du äter och dricker.

Läs gärna mer om matförgiftningar och zoonoser på andra myndigheters hemsidor:

Jordbruksverket: ”Glöm inte att tvätta händerna efter kontakt med djur”
Livsmedelsverket: ” Så håller du buffén fräsch”

Sofie Ivarsson
Epidemiolog - Zoonoser och andra livsmedelsburna sjukdomar
Smittskyddsinstitutet