I förra veckan drabbades en skola i Alingsås av ett rejält magsjukeutbrott. De första fallen blev kända på torsdagskvällen (27/9) och under fredagen insjuknade allt fler, både elever och lärare, med kräkningar, diarréer och magknip. Totalt har nu minst 130 personer blivit sjuka. Även några sekundärfall i deras familjer har förekommit. Avföringsprover har analyserats från åtta personer och de var positiva för norovirus genogrupp II.

Orsaken till utbrottet är inte helt klarlagd, men misstankar riktas mot frysta hallon, som ingått i en smoothie som serverades till efterrätt i skolmatsalen vid onsdagens lunch. Hallonen hade importerats från Polen och det är inte första gången frysta, importerade hallon orsakar norovirusutbrott av det här slaget.

Överblivna hallon har skickats för analys till Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Livsmedelsverket, där en metod för analys av norovirus i frysta bär är under utveckling. Svar väntas komma inom några veckor. Livsmedelsverket har tagit kontakt med leverantören av hallonen för att utreda om bär från samma parti även levererats till andra platser i landet.

/Marika Hjertqvist, Avd. för epidemiologi