Den 12 november meddelade ICA att de återkallar knappt sju ton ruccolasallad som kan ha sålts i ICA-butiker över hela landet. Återkallelsen gjordes sedan man i ett stickprov hos leverantören hittat Salmonella i salladen. Salladen var importerad från Italien. Även andra produkter som kan innehålla ruccola har återkallats, t ex Vintermix och Orientalisk mix.

Det är långt ifrån första gången som stora partier ruccolasallad måste dras tillbaka av affärskedjor sedan Salmonella påvisats i rutinkontroll. Vid den här tiden förra året skrevs i EPI-aktuellt om salmonellautbrott orsakade av just ruccolasallad. Det året drog två stora företag tillbaka ruccolasallad, men flera människor hann smittas av just den salmonellatyp som man också hittade i salladen. Även under tidigare år har utbrott orsakade av ruccolasallad utretts av Smittskyddsinstitutet och andra myndigheter.

Det är ännu oklart vilken salmonellatyp som finns i årets kontaminerade parti av ruccolasallad och därför vet vi inte om någon människa blivit sjuk, men troligen har någon blivit smittad och kommer efter utredning att hamna i statistiken över salmonellafall orsakade av kontaminerad importerad ruccolasallad från Italien. Problemet kommer nu återigen att lyftas till de italienska myndigheterna.

Sallater och andra bladgrönsaker, örter och böngroddar förekommer allt oftare som smittkällor i magsjukeutbrott orsakade av t.ex. Salmonella, Campylobacter, Shigella, EHEC och patogena parasiter. Denna typ av produkter är speciellt känsliga då de normalt äts utan att först värmebehandlas. Patogenerna kan spridas till sallad och grönsaker via bl.a. gödsel- och avföringskontaminerat bevattningsvatten. Vad man kan göra för att undvika smitta är att skölja dessa livsmedel noggrant och ev. även upphetta dem kort.

Länk till ICA:s återkall hittar du här .

Länk till förra årets EPI-aktuellt hittar du här .

/Sofie Ivarsson, Avdelningen för Epidemiologi, Smittskyddsinstitutet