Just nu pågår hajj, vallfärden till Mekka, som utgör islams femte "grundpelare”. Till hajj söker sig varje år flera miljoner muslimer från hela världen. Med tanke att så många människor samlas på en relativt liten yta finns förutsättningar för epidemisk smittspridning.

I samband med tidigare års hajjer har bland annat utbrott av meningokocksjukdom av typen A och W135 förekommit. I samband med SARS utbrottet 2003 var oron stor över att omständigheterna kring hajj skulle orsaka massiv smittspridning vilket dock inte inträffade. Detta år har man befarat spridning av den nya influensan A(H1N1). Hittills har 4 pilgrimer rapporterats avlidit i den nya influensan, alla med underliggande sjukdom. Ytterligare 28 personer har diagnostiserats med den nya influensan varav 4 fortfarande befinner sig på sjukhus.

Saudiarabiens hälsominister, Dr Abdullah Al-Rabeeah, förmedlade under en presskonferens den 19 november att hälsoministeriet vidtagit en rad försiktighetsåtgärder för att skydda pilgrimer mot den nya influensan och andra smittsamma sjukdomar. Utöver ordinarie vårdutbudet har 14 tillfälliga sjukhus satts upp i Mekka med 2 782 bäddar. Sjukhusen är utrustade med 244 intensivvårdsplatser och ytterligare 287 platser för eventuella akuta sjukdomsfall. Hälsoministeriet har försett de olika sjukvårdsinrättningarna med 100 000 sjukvårdsarbetare som inkluderar 100 läkare varav 60 är utländska infektionsläkare och 147 utländska sjuksköterskor. Dessutom har man installerat värmekänsliga kameror på flygplatser som kan upptäcka om resenärer som anländer har feber. Saudiarabiens Hälsoministerium har uppmanat sina invånare som avser genomföra pilgrimsfärden och de som deltar i arbetet kring hajj att vaccinera sig mot den nya influensan.

/Anders Wallensten, Läkare, Epidemiolog
Frida Hansdotter, handläggare
Avdelningen för epidemiologi, Smittskyddsinstitutet