Hittills under året har nio fall av TBE anmälts. Det första rapporterades från Stockholms län under sista veckan i april. Samtliga fall kommer från det redan endemiska området i Mellansverige. Under motsvarande period förra året hade ungefär lika många, 11 fall, anmälts. Det är svårt att sia om hur säsongen kommer att utvecklas eftersom både fästingar och människors beteende påverkas mycket av hur vädret blir.

Fig. Antal anmälda TBE-fall under 2010

Några tips för att undvika fästingbett

Vid vistelse i en miljö med mycket fästingar bör man använda stövlar och långbyxor med byxbenen nedstoppade i stövelskaften. En skjorta nedstoppad i byxlinningen ger också ett gott skydd. Eftersom det tar relativt lång tid för en fästing att hitta ett ställe där den vill bita sig fast bör man inspektera kroppen dagligen för att hitta fästingar som kryper omkring. Det kan också vara klokt att duscha efter vistelse i fästingrika områden.

TBE-vaccination rekommenderas till fast boende, sommarboende samt personer som vistas i skog och mark i områden med smittrisk. Även resenärer som skall vistas på Åland, i Baltikum eller i särskilda riskområden i Central- och Östeuropa bör vaccineras.

Läs Smittskyddsinstitutets sjukdomsinformation om TBE här

2009 års statistik inklusive utbrottskarta

/Marika Hjertqvist, epidemiolog, Avdelningen för Epidemiologi, Smittskyddsinstitutet