Det har varit en kall vår, och vi hoppas alla på en härligt varm och solig helg. En liten nackdel med värmen är att också bakterier trivs. Midsommarbufféerna och grillningen ger en ökad risk för mag-tarminfektioner i värmen, men man kan minska risken med rätt beteende.

Låt inte kött och fisk stå ute i solen i onödan och se till att fläsk och kyckling blir väl genomgrillade! Skölj alla grönsaker, bär och frukter väl, och håll händerna rena – gärna med handsprit! Speciellt försiktig med lax, rått fläskkött och opastöriserade mjölkprodukter ska man förstås vara om man väntar barn och picknick i kohagen bör man alltid undvika. Det finns många mycket renare och trevligare ställen!

Fest med alkohol och dans i sommarvärme lockar till andra lekar än små grodorna. Håll kondomerna lättillgängliga om du anar att du är en av dem som vill leka potentiellt smittsamma midsommarnattslekar, och drick vatten i minst vartannat glas så behåller du kontrollen!

Myggmedel och fästingkoll hör också till våra enkla råd för att inte hamna i vår statistik över anmälningspliktiga infektionssjukdomar efter midsommar. Om du följer råden ökar chansen för att du ska kunna njuta till fullo av också av resten av sommaren.

Läs Smittskyddsinstitutets statistik över anmälningspliktiga infektionssjukdomar här.

/Annika Linde, Statsepidemiolog, Avdelningen för Epidemiologi, Smittskyddsinstitutet