I Skåne diagnostiserades efter Valborgshelgen nio personer, de flesta ungdomar, med Salmonella infantis. De flesta, dock inte alla, hade anknytning till Lund. Intervjuer gav vid handen att flertalet hade ätit kebab på ett mycket populärt snabbmatställe i Lund. Miljöförvaltningen gjorde en inspektion och tog bland annat prov på kebabrulle. Proverna blev negativa.

Tre veckor senare var det dags igen. Åtta unga personer konstaterades vara smittade av S. infantis. Flertalet av de drabbade hade ätit på samma snabbmatställe som de som tidigare insjuknat efter Valborg. Miljöförvaltningen gjorde en ny inspektion och tog fler prover. Nu hittades S. infantis i falafelsmeten. Komponenter till falafelsmeten har i sin tur provtagits men blivit negativa.

Felaktig hantering av kikärtor misstänks vara orsaken till smittan. Smittan kan möjligen också komma från ett tillfälligt parti av till exempel persilja, vilket skulle kunna förklara att personer utan anknytning till snabbmatstället också drabbats. Snabbmatstället har sanerats och öppnade förpackningar kasserats. Personalen har varit negativa i sina prov.

/Ulla Stamer, Smittskyddssjuksköterska, Smittskydd Skåne