Enligt myndigheterna i Haiti har nu 252 640 personer insjuknat och 4 672 personer avlidit i det kolerautbrott som pågått sedan mitten av oktober 2010 (läs tidigare information från Smittskyddsinstitutet om utbrottet här ). Ungefär hälften av de insjuknade har vårdats på sjukhus. I Dominikanska Republiken har antalet fall ökat till 650 personer med kolera och sju personer har avlidit.

Goda rutiner viktigt för att undvika kolera

Vid resa till områden där det finns kolera rekommenderar Smittskyddsinstitutet att man inte dricker kranvatten, och att den mat man äter är väl upphettad. Man ska undvika att äta sallader och grönsaker som inte upphettats och frukt som man inte skalat själv. Vidare är det viktigt att man tvättar händerna väl efter toalettbesök och före måltid. Det är också bra att ta med sig vätskeersättningspulver och att ta ett drickbart vaccin mot infektionen.

Kolera sprids via vatten och mat, framförallt otillräckligt kokta skaldjur och fisk, medan smitta mellan människor är ovanlig. Svår sjukdom drabbar vanligen individer som redan är försvagade till exempel på grund av undernäring.

Läs Smittskyddsinstitutets sjukdomsinformation om kolera här

/Johan Lindh, Smittskyddsinstitutet