Enligt myndigheterna i Haiti har nu över 300 000 personer insjuknat och 5 337 personer avlidit i det kolerautbrott som pågått sedan mitten av oktober 2010. I Dominikanska Republiken har antalet fall ökat till minst 1 200 och minst 23 personer har avlidit. Myndigheterna tror att antalet fall kommer att öka under de kommande 3-4 veckorna.

Goda rutiner viktigt för att undvika kolera

Vid resa till områden där det finns kolera rekommenderar Smittskyddsinstitutet att man inte dricker kranvatten, och att den mat man äter är väl upphettad. Man ska undvika att äta sallader och grönsaker som inte upphettats och frukt som man inte skalat själv. Vidare är det viktigt att man tvättar händerna väl efter toalettbesök och före måltid. Det är också bra att ta med sig vätskeersättningspulver och att ta ett drickbart vaccin mot infektionen före avresa.

Kolera sprids via vatten och mat, framförallt genom otillräckligt kokta skaldjur och fisk medan smitta mellan människor är ovanlig. Svår sjukdom drabbar vanligen individer som redan är försvagade till exempel på grund av undernäring.

Läs tidigare information från Smittskyddsinstitutet om utbrottet;
EPI-Aktuellt 16 december 2010: Uppdatering om kolerautbrott på Haiti
EPI-Aktuellt 7 april 2011: Flera fall av kolera i Haiti och Dominikanska Republiken

Läs ProMEDs senaste uppdateringen om utbrottet här

Läs Smittskyddsinstitutets sjukdomsinformation om kolera här

/Johan Lindh, Smittskyddsinstitutet