Den 26 maj kontaktades Smittskydd Stockholm av ett större catering-företag i Stockholm. Företaget informerade om att ett flertal personer insjuknat med magont, diarréer och feber efter en gemensam buffé på kvällen den 20 maj där tvåhundra gäster deltagit. En enkät skickades ut som besvarades av 159 gäster varav 111 fullföljde hela enkäten. Den visade att 69 personer insjuknat och att majoriteten hade en inkubationstid på 12 till 48 timmar (diagram 1). Symtomen varade mellan 1-18 dygn med ett medelvärde på 7 dygn.

Diagram 1

Måltiden bestod av limegravad lax, kycklingspett, ryggbiff, vitlöksmarinerade skaldjur (bläckfisk, räkor och musslor) och diverse tillbehör som såser, sallader och andra grönsaker samt en pannacotta till efterrätt. En kohortstudie genomfördes och man frågade vad gästerna ätit under måltiden. Studien visade en kraftigt förhöjd risk att bli sjuk om man hade ätit av skaldjursblandningen (tabell 1).

Tabell 1. Relativa risker för att bli magsjuk av de olika rätterna på buffén

Maträtt Relativ Risk (95% konfidensintervall)
Snittar till fördrinken 0.6 (0.2-1.6)
Limegravad lax med wasabiyoghurt 2.6 (0.9-7.2)
Kycklingspett yakitori 2.5 (0.9-7.2)
Chili- och vitlöksmarinerad rostbiff 3.1 (1.0-9.8)
Sallad med nudlar och grönsaker 4.3 (1.6-12.0)
Rimmade grönsaker i balsamicovnaigrette 4.1 (1.3-12.9)
Tomatsallad med mozzarella 4.2 (1.4-13.1)
Vitlöksmarinerad skaldjurssallad 40.4 (11.9-137.2)
Potatissallad 3.1 (1.1-8.9)
Grissini 1.4 (0.6-3.5)
Bröd och gorgonzola 1.2 (0.4-3.9)
Pannacotta 1.6 (0.4-6.1)

Flera olika typer av bakterier funna i patientprover

Av sex patientprover var ett positivt för Salmonella Bareilly och Shigella sonnei, ett för Salmonella Saintpaul och ETEC, ett för endast ETEC, och ytterligare ett var positiv för Aeromonas hydrophila. Två av patientproverna utföll negativa. Samtliga virusanalyser var negativa.

Skaldjursblandningen kraftigt förorenad

Via miljökontoret och hygienansvarig på cateringföretaget provtogs skaldjursblandningen, som fanns kvar i frysen. Blandningen kom ursprungligen från Vietnam och visade sig vara kraftigt fekalt förorenad. Dessutom växte tre olika salmonellaserotyper, S. heidelberg, S. Bareilly och S. Saintpaul samt misstänkt Shigella (analys pågår fortfarande). Hur smittan kommit till skaldjursblandningen är inte känt, men möjligen kan den glasering som sker före nedfrysning på plats ha varit förorenad med bakterier. Miljöförvaltningen utreder det hela vidare i samråd med Livsmedelsverket.

Trots den kraftiga föroreningen med både Salmonella och Shigella sonnei blev ingen person allvarligt sjuk, vilket kan tyckas anmärkningsvärt. Vid stora utbrott med dessa mikrober brukar oftast åtminstone någon eller några av fallen behöva sjukhusvård. Några personer har vittnat om att skaldjursblandningen inte smakat så bra och det är möjligt att gästerna på grund av detta ätit små mängder av blandningen och därmed bara fått i sig en liten infektionsdos.

Lönar sig att provta sparade livsmedel

Detta utbrott visar att det lönar sig att provta sparade livsmedel. Det vore därför önskvärt att ha som rutin att alltid spara små portioner av livsmedel, framför allt från bufféer, för senare analyser om olyckan skulle vara framme!

/Camilla Ancker, Maria Pia Hergens, Mona Insulander, Bo Svenungsson, Smittskydd Stockholm