Nummer 2/10 undrar varför de som allra mest behöver vaccin mot hepatit B inte vaccineras. Vi hör dessutom att Alma gör precis vad hon vill, att magvirus drabbar ung som gammal och att ny skabbdiagnostik är på ingång. Vi gissar dessutom att du har noll koll på spetälska. Slutligen bör du kanske läsa varför flytten av Hivrådets verksamhet från Socialstyrelsen till Smittskyddsinstitutet blir så betydelsefull.

Här kan du ta del av några smakprov

Tryggare åldrande med hygientänk

En åldrande befolkning medför allt större krav på äldreomsorgen, där ökade vårdinsatser tveklöst kommer att sätta fokus på hygieninsatserna. Sannolikt kommer vårdhygien att bli en viktig fråga i valet av ett framtida äldreboende.

Kartläggning vässar vårdhygien

En regelbunden genomgång av de vårdhygieniska insatserna inom äldreomsorgen visar både vad som förändrats och vad som måste förändras. Det blir helt enkelt enklare att vara effektiv. Det är därför man nu snackar sår och blöjor i Västra Götaland.

En solid grund att stå på

Att Sverige är världsledande inom vårdhygien är ingen slump. Det är tvärtom frukten av ett målmedvetet arbete som haft en bred delaktighet. Något som också underlättar inför framtida utmaningar.

Historisk smitta: När de påhittade sjuka blev botade

Ordet har hängt kvar av misstag, men så har det ju en viss klang. Fast ska man vara noga existerade inte sjukdomen spetälska i Bibelland. Däremot fanns gott om sociala fördomar – en hudsjukdom blev ett enkelt sätt att skilja folk från folk.