Influensan ökar i Sverige och mycket talar för att spridningen kulminerar i februari som den brukar göra fyra av fem år.

Hur många som kommer att bli influensasjuka i Sverige är mycket osäkert, och för att ta reda på det driver Smittskyddsinstitutet för andra säsongen webbplatsen www.influensakoll.se . Systemet bygger på frivillig rapportering från allmänheten.

– Deltagarna i Influensakoll rapporterar hur de mår varje vecka. Det tar bara ett par minuter men betyder mycket för oss, säger AnnaSara Carnahan, som är ansvarig för Influensakoll på Smittskyddsinstitutet.

Vi behöver fler deltagare
Hittills har över 2 300 personer gått med som rapportörer. Vårt mål är 3 500 deltagare och vi behöver många fler. Det är mycket enkelt att rapportera, och på webbplatsen kan man följa utvecklingen av influensa och förkylningar på en färgkarta över Sverige. Där finns också information om influensa och andra luftvägsinfektioner och länkar till liknande rapporteringssystem i olika europeiska länder. Nytt för i år är att Sverigekartorna visar spridningen på länsnivå. Alla i Sverige är välkomna att delta.

Gå med i Influensakoll här: www.influensakoll.se

Kontakt:
AnnaSara Carnahan, Smittskyddsinstitutet, 08-457 23 63, influensakoll@smi.se