Så kan vi minska smittspridningen

 • Jag är 70 år, kan jag träffa mina barnbarn och ändå undvika att bli smittad?

  För att undvika att bli smittad rekommenderar vi dig som är 70 år eller äldre att begränsa ditt umgänge och hålla minst en armlängds avstånd till de du träffar. Samtidigt är det viktigt att träffa sina nära och kära för att må bra. Äldre personer kan träffa familj och vänner i första hand utomhus om alla håller avstånd till varandra. Risken att smittas är mycket mindre när du befinner dig utomhus.

  Det är viktigt att komma ihåg att även om barn och unga inte verkar vara den grupp som driver pandemin, så kan barn sprida smitta. När man träffar barn och unga är det ofta tillsammans med andra vuxna som också kan vara smittbärare.

  Kom alltså ihåg att all nära fysisk kroppskontakt innebär en potentiell risk för smitta. Det är också bättre att bara träffa några få personer åt gången. Planera mötet i förväg och fundera över vad du kan göra för att minska riskerna för smittspridning.

  Läs mer om hur man kan träffas i coronatider i våra tips till personer som är 70 år eller äldre.

  Håll även kontakten med dina anhöriga och vänner via telefon, dator och sociala medier.

  Om du eller dina närstående har ett positivt antikroppstest kan det innebära en ökad möjlighet till umgänge, se fråga och svar om vad ett positivt antikroppstest kan innebära.

  Uppdaterad: 2020-07-01 15:23

Testning

För föräldrar

Viruset och sjukdomen

Smittspridning

Statistik

Sammankomster och verksamheter

Serveringsställen

Information till resenärer

Oro och psykiskt välmående