Frågor och svar om covid-19 för barn och unga

Här har vi samlat vanliga frågor från barn och ungdomar om det nya coronaviruset. För att lyssna på en enskild fråga och svar öppnar du frågan genom att klicka på + och sedan på Lyssna.

Om coronavirus och smitta

  • Vad är ett coronavirus?

    Ett nytt virus har upptäckts som tillhör familjen coronavirus. Därför kallas det för det nya coronaviruset. Virus kan göra folk sjuka. Om du blir smittad av det nya coronaviruset kan du få sjukdomen covid-19.

    Virus ser man inte med blotta ögat. Uppförstorat i mikroskop ser man att coronaviruset har små piggar på sig, som en kungakrona. Corona betyder krona på latin, därför kallas det för Coronavirus men heter egentligen SARS-CoV-2.

    Uppdaterad: 2020-04-17 19:25

Oro

Föräldrar

Gymnasieskolan

Övriga frågor

Vad är ett coronavirus?

Illustration virus

Ett nytt virus har upptäckts i världen. Det tillhör familjen coronavirus. Därför kallas det för det nya coronaviruset. Virus kan göra folk sjuka. Om du blir smittad av det nya coronaviruset kan du få sjukdomen covid-19.

Virus är så små att vi inte kan se dem med ögat. Uppförstorat i mikroskop ser man att coronaviruset har små piggar på sig, som på en kungakrona. Corona betyder krona på latin. Därför kallas det för coronavirus, men det heter egentligen SARS-CoV-2.

Gå till toppen av sidan