Frågor och svar om covid-19 för barn och unga

Här har vi samlat vanliga frågor från barn och ungdomar om det nya coronaviruset. För att lyssna på en enskild fråga och svar öppnar du frågan genom att klicka på + och sedan på Lyssna.

Om coronavirus och smitta

Oro

Föräldrar

Gymnasieskolan

Övriga frågor

  • Vad har Folkhälsomyndigheten för uppgift i samhället och under coronapandemin?

    Folkhälsomyndighetens uppgift är att arbeta för en god och jämlik folkhälsa i Sverige. Det betyder att Sveriges befolkning ska må bra, ha en god hälsa och att alla har samma rätt till att m�� bra. Det finns olika områden inom folkhälsoarbetet, till exempel arbetar vi med tobak, alkohol, psykisk hälsa och vaccinationer. På Folkhälsomyndigheten finns också laboratorier och personer som arbetar med smittsamma sjukdomar. Folkhälsomyndigheten utgör en viktig del i Sveriges beredskap vid extrema händelser, tillsammans med regeringen och andra myndigheter. Därför arbetar vi nu med coronapandemin. På Folkhälsomyndigheten finns många experter som behövs i detta arbete.

    Uppdaterad: 2020-04-17 19:53

Vad är ett coronavirus?

Illustration virus

Ett nytt virus har upptäckts i världen. Det tillhör familjen coronavirus. Därför kallas det för det nya coronaviruset. Virus kan göra folk sjuka. Om du blir smittad av det nya coronaviruset kan du få sjukdomen covid-19.

Virus är så små att vi inte kan se dem med ögat. Uppförstorat i mikroskop ser man att coronaviruset har små piggar på sig, som på en kungakrona. Corona betyder krona på latin. Därför kallas det för coronavirus, men det heter egentligen SARS-CoV-2.

Gå till toppen av sidan