Smitta från föremål (mat, sedlar, paket, sopor)

Lyssna

Coronaviruset som orsakar covid-19 smittar i första hand mellan människor genom små och stora droppar från luftvägarna. Det finns inga uppgifter om att personer har smittats via föremål.

Det finns inga uppgifter om att personer har smittats via sedlar eller mynt eller via paket och postförsändelser. Det finns heller inga uppgifter om att personer har smittats genom att ha ätit mat eller druckit vatten. Det är inte heller troligt att covid-19 sprids via bassängvatten eller annat badvatten.

Har någon i ditt hushåll smittats av det nya coronaviruset räcker det att man städar så som man gör i normala fall. Det räcker att använda vanliga rengöringsmedel som säljs i butik. Du kan hantera dina sopor, exempelvis använda pappersnäsdukar, som vanligt.

Coronaviruset (SARS-CoV-2) som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom små och stora droppar från luftvägarna. Det betyder att smittan överförs till slemhinnorna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser.

Läs mer

Frågor och svar på Livsmedelsverkets webbplats