Information in English for those travelling to Sweden.

Samtliga inresande bör följa de allmänna råd och rekommendationer som gäller i Sverige: Nationella allmänna råd och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19

Det här gäller för svenska medborgare

Rekommendationerna under den här rubriken gäller även personer som är under 18 år och personer med uppehållstillstånd i Sverige, oavsett medborgarskap.

Svenska medborgare behöver inte visa upp ett negativt covid-19-test för att resa in i Sverige, oavsett vilket land de reser in i Sverige från.

Däremot kan du behöva testa dig och stanna hemma i sju dagar efter ankomsten till Sverige. Men det beror på vilket land du reser från. Mer om det kan du läsa om under rubriken Rekommendation om att testa sig och stanna hemma efter inresa från vissa länder oavsett medborgarskap (se längre ned på den här sidan).

Det här gäller för utländska medborgare som reser in i Sverige från länder utanför Norden

Krav på negativt covid-19 test vid inresa från länder utanför Norden

Rekommendationerna under den här rubriken gäller inte för personer som är under 18 år och för personer med uppehållstillstånd i Sverige, oavsett medborgarskap.

Alla utländska medborgare som vill resa in i Sverige från länder utanför Norden måste visa upp ett negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion som har utförts inom 48 timmar före ankomsten till Sverige.

Mer information om kravet på negativt covid-19-test och vilka personer som undantas från testkravet finns på regeringens webbsida med frågor och svar om bland annat kravet på negativt covid-19-test.

Regeringens webbplats

Rekommendation om att testa sig och stanna hemma

Du kan också behöva testa dig och stanna hemma i sju dagar efter ankomsten till Sverige. Men det beror på vilket land du reser från. Mer om det kan du läsa om under rubriken Rekommendation om att testa sig och stanna hemma efter inresa från vissa länder oavsett medborgarskap (se längre ned på den här sidan).

Det här gäller för utländska medborgare som reser in i Sverige från Norden

Inget krav på covid-test vid inresa

Personer som reser in i Sverige från Norden behöver inte visa upp ett negativt covid-19-test. Inresande från Norden behöver inte heller testa sig och stanna hemma i sju dagar förutsatt att de inte under de senaste sju dagarna före inresan har vistats i något land som inte är undantaget från rekommendationen.

Rekommendation om att testa sig och stanna hemma efter inresa från vissa länder oavsett medborgarskap

Om du har rest in till Sverige från ett land som omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendation om att testa sig och stanna hemma efter inresa bör du:

  • Testa dig för covid-19 så snart du kan efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Ta reda på hur du testar sig genom att besöka webbplatsen 1177.se. Den som har testat sig senast 48 timmar före inresan till Sverige, behöver inte testa sig igen i samband med ankomsten till Sverige.
  • Testa dig fem dagar efter ankomsten till Sverige. Ta reda på hur du testar dig genom att besöka webbplatsen 1177.se.
  • Stanna hemma och undvik nära kontakter i sju dagar efter ankomsten till Sverige. Det gäller även om testerna visar att du inte har covid-19. Om testerna visar att du har covid-19 kommer du få särskilda instruktioner om vad du ska göra från hälso- och sjukvården.

1177.se

För den som av någon anledning inte har möjlighet att testa sig för covid-19 är det extra viktigt att stanna hemma och att undvika nära kontakter i minst sju dagar efter ankomsten till Sverige.

Resenärer, oavsett medborgarskap, från följande länder behöver inte testa sig och stanna hemma efter ankomst till Sverige

  • Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.
  • Länder på EU:s lista över undantagna tredje länder.

Ytterligare undantag från rekommendationen att testa sig och stanna hemma

  • Resenärer som är fullvaccinerade (vaccinerad med två doser och det har gått två veckor efter sista dosen) med vacciner godkända av EMA eller vacciner där WHO utfärdat nödgodkännande behöver inte testa sig och stanna hemma.
  • Personer under sex år undantas från rekommendationen om testning men ska följa rekommendationen om att stanna hemma i minst sju dagar efter ankomsten till Sverige.

European Medicines Agency (EMA)

WHO:s EUL: Coronavirus Disease (COVID-19)

Om du får symtom

Var särskilt uppmärksam på symtom på covid-19 under sju dagar från ankomsten till Sverige. Får du symtom ska du testa dig så snart som möjligt, se webbplatsen 1177.se för hur du går tillväga i den region du befinner dig i. Det gäller även om du är vaccinerad.

Läs vad du ska göra om du får symtom: Om du eller någon i familjen har blivit sjuk

Läs mer