Om sjukdomen covid-19

Coronavirus som illustration.

Om du blir smittad av coronaviruset kan du få sjukdomen covid-19. De flesta barn och ungdomar som blir smittade blir bara lite sjuka. De kan bli förkylda och få hosta och feber, och blir friska igen efter några dagar. Detsamma gäller de flesta vuxna. Det är väldigt sällan som barn blir allvarligt sjuka i covid-19. Det finns barn som har behövt vara på sjukhus, men det är ovanligt.

Covid-19 är i första hand farlig för äldre vuxna och för de personer som har andra sjukdomar som gör att de är extra känsliga.

Stanna hemma om du är sjuk

Sedan coronaviruset började sprida sig över världen är det mycket som inte riktigt har varit som vanligt. Många har varit hemma mer än vanligt och vi har inte kunnat umgås med släktingar och kompisar på samma sätt som tidigare.

Som tur är så finns det vaccin mot covid-19 och många har vaccinerat sig. Det har gjort att många har skyddats från att bli allvarligt sjuka och vaccinationerna har minskat spridningen av viruset. Men vaccinerna kan inte stoppa spridningen helt. Därför är det viktigt att alla som är sjuka stannar hemma för att inte smitta andra. Det gäller både vuxna och barn.

De flesta råd och rekommendationer som funnits för att skydda alla mot covid-19 togs bort den 9 februari. Det beror på att så många har vaccinerat sig och att viruset förändrats så att inte lika många blir väldigt sjuka. Nu kan vi leva ungefär som vanligt igen. Myndigheterna har koll på om det kommer nya förändringar av viruset.

Om vaccinerna mot covid-19

Vaccinerna mot covid-19 skyddar kroppen mot att bli allvarligt sjuk. Man kan bli smittad av viruset och även bli sjuk trots att man har vaccinerat sig. Men det skydd som vaccinet har hjälpt kroppen att bygga upp gör att de som är vaccinerade blir mindre sjuka. Vaccinationen bidrar också till att de som är vaccinerade inte smittar andra med viruset lika lätt som de som inte har vaccinerat sig.

Vaccinerna mot covid-19 som vi använder i Sverige är säkra. De har testats på många människor innan de har blivit godkända. När man har fått vaccinet kan man få ont i armen och några kan få lite feber eller känna sig sjuka. Det är helt normalt och kallas för biverkningar. Det är väldigt ovanligt att man får allvarliga biverkningar av vaccinerna.

Vem kan få vaccin mot covid-19?

Friska barn och unga löper inte någon stor risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Barn och unga som har en sjukdom, ett tillstånd eller en diagnos som gör att de kan bli extra sjuka i luftvägsinfektioner eller som har ett påtagligt nedsatt immunförsvar kan erbjudas en vaccination mot covid-19 i samråd med sin doktor.

Prata med en vuxen om du har frågor om vaccination.

Vaccinationen mot covid-19 är frivillig och gratis.

Här kan du läsa mer om vaccination för barn och ungdomar: Barn och ungdomar – om vaccination mot covid-19

Så här kan du hjälpa till

Det finns några saker som alla kan göra för att hindra coronaviruset från att sprida sig. Många av sakerna hjälper även mot andra virus som kan ge förkylningar med snuva och hosta.

Illustration på barn.

  • Stanna hemma när du är sjuk. Stanna hemma från skolan eller från din fritidsaktivitet om du är sjuk. Till exempel om du är snuvig, har ont i halsen, feber eller hosta.
  • Tvätta händerna. Virus och bakterier kan fastna på händerna. Därför ska du tvätta händerna. Till exempel när du varit på toaletten och innan du ska äta. Det är också bra att tvätta händerna när du kommer hem från skolan, fritids eller träningen. Tvätta noga med tvål och varmt vatten. Om det inte finns tvål och vatten i närheten kan du använda handsprit.
  • Hosta och nys i armvecket. Genom att använda armvecket som skydd när du hostar eller nyser hindrar du virus från att fastna på dina händer eller att spridas i luften till andra människor.

Coronaviruset förändrar sig

Många virus förändrar sig och det bildas då nya varianter av viruset. Forskare och myndigheter undersöker vilka varianter som finns i världen. Oftast spelar det inte så stor roll att det bildas en ny variant. Men det är bra att forskare och myndigheter håller koll på de nya varianterna av coronaviruset, för att se om de smittar lättare, eller gör människor mer sjuka. De kan också se om en ny variant skulle göra att vaccinerna inte kan ge ett lika bra skydd mot sjukdomen covid-19.

Vaccinerna som används idag skyddar bra mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. De skyddar även mot allvarlig sjukdom av den nyaste varianten av coronaviruset kallad omikron.

Om du är rädd och orolig

När det händer allvarliga saker som kan vara svåra att förstå kan man känna sig rädd eller orolig. Vissa är mer oroliga än andra och det är normalt att vi känner olika.

Prata med en vuxen om du är stressad, orolig eller funderar över något

Om du känner dig stressad eller orolig är det bra att prata med en vuxen du litar på. Det kan till exempel vara en förälder, en släkting, en tränare, lärare, eller din skolsköterska. Berätta vad du funderar över och hur du känner. Om du hellre vill prata med någon du inte känner finns det flera organisationer som erbjuder någon som lyssnar och ger stöd via chatt eller telefon. Här behöver du inte berätta vad du heter, om du inte vill.

Lista på organisationer som du kan ringa eller chatta med (UMO.se)

Ta reda på fakta om coronaviruset och tro inte på alla rykten

En del av det som sägs om coronaviruset och vaccinerna kan vara fel och är bara rykten. Det är därför bra att ta reda på fakta från en säker källa eller en vuxen du litar på. Du kan till exempel läsa mer om coronaviruset här:

Om du är orolig för vaccinationen

Om du är orolig för att ta vaccinationen kan du ta med dig någon du litar på när du ska vaccinera dig, till exempel en förälder eller en vän. Det går fort att få vaccinet, men innan sticket kan det hjälpa att prata om något som brukar göra dig glad.

Om du är orolig för att bli sjuk av vaccinet kan du tänka på att många människor i världen har tagit vaccinerna. Tester har visat att vaccinerna är säkra och att de ger ett bra skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. När man har fått vaccinet kan man få ont i armen och några kan få lite feber eller känna sig sjuka. Det här är helt normalt och kallas för biverkningar. Det är väldigt ovanligt att man får allvarliga biverkningar av vaccinerna.

Hur vuxna kan prata med barn om coronaviruset

Här finns information om vad du som är vuxen kan tänka på om du ska prata med barn.

Om du behöver prata med barn