Vaccination ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom för den som vaccineras. Vaccinationen mot covid-19 är, tillsammans med övriga smittförebyggande åtgärder, viktiga för att minska smittspridningen.
Efter vaccinationen - fortsätt med de smittförebyggande åtgärderna
Kunskapen om hur länge vaccinet har en skyddande effekt är för närvarande begränsad. Det är också oklart i vilken utsträckning en symtomfri, vaccinerad person kan sprida smittan vidare.
Det pågår fortfarande en smittspridning av covid-19, samtidigt som nya smittsamma varianter av viruset har uppstått. Därför är det viktigt att behålla de smittskyddsåtgärder och allmänna rekommendationer som redan finns på plats. Dessa åtgärder fortsätter gälla både för de som är vaccinerad och de som inte är vaccinerade.
De nuvarande smittförebyggande åtgärderna förväntas att, tillsammans med skyddseffekten av vaccinationerna, bromsa smittspridningen i samhället. När smittspridningen har dämpats och det finns mer kunskap om effekterna av vaccination angående smittsamhet, kan skyddsåtgärderna för personal och vård- och omsorgstagare ändras.
Fortsätt att följa de allmänna råden
Det är viktigt att du som arbetar inom vård och omsorg, oavsett om du är vaccinerad eller inte vaccinerad, fortsätter följa råden om att:
- stanna hemma om du har symtom
- hålla avstånd till andra människor
- tvätta händerna ofta.
För fullständiga, aktuella rekommendationer och föreskrifter
Läs mer
- Åtgärder för att minska risken för smittspridning av covid-19 från personal inom vård, tandvård och omsorg
- Information till personal inom vård och omsorg samt kliniska laboratorier angående covid-19
- Information om covid-19 till personal inom socialtjänst
- Regionala och lokala smittförebyggande åtgärder
Folkhälsomyndigheten uppdaterar informationen löpande utifrån kunskapsläget och nivån på smittspridningen i samhället.