Frågor och svar om vaccination mot covid-19
Här finns våra svar på vanliga frågor om vaccination mot covid-19.
Om vaccination och påfyllnadsdoser
-
Du kan gå in på webbsidan 1177.se för information om vilka som erbjuds vaccination i just din region.
-
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vissa grupper ska erbjudas en andra påfyllnadsdos (dos 4) av vaccin mot covid-19. Det gäller de som riskerar att ha ett svagare skydd av dos 1 och 2 och första påfyllnadsdosen (dos 3) än andra personer, och som dessutom har en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 på grund av sin ålder. Dos 4 erbjuds till personer som bor på SÄBO, har hemtjänst eller hemsjukvård samt alla som är 65 år och äldre.
Patientgrupper med ett måttligt eller kraftigt nedsatt immunförsvar inklusive vuxna med Downs syndrom rekommenderas också en andra påfyllnadsdos.
Smittspridningen av covid-19 pågår fortfarande i Sverige och risken att drabbas av allvarlig sjukdom ökar med stigande ålder. Vaccinationen mot covid-19 skyddar mot allvarlig sjukdom och död, men effekten avtar efter en tid, särskilt hos äldre och personer med nedsatt förmåga att utveckla ett skydd efter vaccinationen.
Läs mer: Påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19
-
Påfyllnadsdoser är en del av vaccinationen mot covid-19. För vaccination mot covid-19, precis som för många andra vaccinationer, behövs påfyllnadsdosen för ett bibehållet skydd. Smittspridningen av covid-19 pågår fortfarande, och virusvarianten omikron är mer smittsam än tidigare varianter.
För att skydda dig själv mot covid-19 rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du tar din påfyllnadsdos så fort du har möjlighet. Du kan ta den första påfyllnadsdosen (dos 3) tidigast tre månader efter att du fick dos två av primärvaccinationen. Vissa grupper erbjuds en andra påfyllnadsdos (dos 4) tidigast fyra månader efter den första påfyllnadsdosen.
Påfyllnadsdoser rekommenderas till alla som är 18 år och äldre
-
16–17-åringar kommer i dagsläget inte att få en påfyllnadsdos.
Yngre personer svarar bättre på vaccination än äldre, och vaccinationsskyddet bedöms hålla länge mot allvarlig sjukdom för denna grupp, enligt nuvarande data. Det gör att den yngre åldersgruppen ännu inte rekommenderas en påfyllnadsdos.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar påfyllnadsdoser till grupper av befolkningen där den medicinska nyttan av vaccinationen är stor. Det vill säga, där vaccinationen gör skillnad för risken att drabbas av allvarlig sjukdom i covid-19.
EU-kommissionen tar dessa fakta i beaktande och har ändrat förordningen om covidbevisen så att kravet på en påfyllnadsdos vid resor inte ska gälla barn under 18 år.
För mer information, gå till e-Hälsomyndighetens frågor och svar. Se frågan ”Behöver jag en påfyllnadsdos för att kunna resa?”
Bevis på vaccination för att resa • E-hälsomyndigheten (ehalsomyndigheten.se)
Om vaccination
-
Covid-19 är fortfarande en farlig sjukdom och rekommendationen om vaccination mot covid-19 gäller fortsatt, oavsett om sjukdomen klassificeras som allmänfarlig och samhällsfarlig eller ej. Om du inte är vaccinerad mot covid-19 riskerar du att bli väldigt sjuk eller långvarigt sjuk om du smittas.
Tack vare att så många har vaccinerat sig har vi en hög immunitet i befolkningen. En hög immunitet innebär att vi har utvecklat ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och död vilket bidrar till att vi nu slipper restriktioner. Men det är viktigt att vi fortsätter vaccinera oss och behåller en hög immunitet som skydd mot nya virusvarianter.
Läs mer om klassificering enligt smittskyddslagen: Covid-19 ska fortsatt smittspåras i vård och omsorg (nyhet 2022-03-29)
-
Du är vaccinerad när:
- du har vaccinerats med två doser vaccin mot covid-19
- det har gått minst två veckor sedan den andra dosen gavs (dos 2).
Då har du fått din primärvaccination och har ett bra skydd mot allvarlig sjukdom i covid-19 men alla vuxna behöver fylla på skyddet med påfyllnadsdoser.
Du betraktas som ovaccinerad om:
- du inte har fått någon dos vaccin mot covid-19, eller endast en dos vaccin av ett tvådosvaccin
- du har fått två doser vaccin men där det ännu inte har gått två veckor sedan dos 2 gavs.
Skyddseffekten efter två doser avtar med tiden, därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten en påfyllnadsdos till alla som är 18 år och äldre och ytterligare en påfyllnadsdos (dos 4) till personer från 65 år.
Läs mer: Påfyllnadsdoser rekommenderas till alla personer som är 18 år och äldre
-
Covid-19 är en mycket smittsam sjukdom. Vaccination är därför det bästa sättet att skydda sig själv och andra mot allvarlig sjukdom och död. Även om just du skulle få en lindrig variant av sjukdomen, kan andra personer löpa stor risk att bli svårt sjuka. Vaccinationen bidrar på sikt till att minska smittspridningen i hela samhället.
Ovaccinerade personer rekommenderas, utifrån deras ökade risk för allvarlig sjukdom, att undvika trängsel och stora folksamlingar.
I Sverige är vaccinationen mot covid-19 frivillig och kostnadsfri.
-
Det är din region som ansvarar för att utföra vaccinationerna mot covid-19. På 1177 Vårdguiden finns svar på de vanligaste frågorna om vaccinationerna, till exempel: Hur gör jag för att boka tid? Var sker vaccinationen?
Om du har behov kan du vaccinera dig i en annan region eller på en annan plats än där du är folkbokförd. Det kan till exempel vara om du arbetar eller studerar på annan ort eller bor någon annanstans under en period.
Läs mer på 1177.se för att boka tid.
-
Alla personer som är 12 år och äldre rekommenderas vaccination mot covid-19.
Man behöver inte vara svensk medborgare för att få vaccinet. De som bor eller befinner sig sedan en längre tid i Sverige, kommer att erbjudas vaccination. Även personer som söker asyl och personer som är i Sverige utan tillstånd erbjuds gratis vaccination mot covid-19.
Läs mer
-
Alla vaccinationer mot covid-19 ska registreras i det nationella vaccinationsregistret av den som vaccinerar dig.
Den information som ska registreras är personnummer eller samordningsnummer, datum för vaccination, vilket vaccin som använts, vårdgivare som ansvarat för vaccinationen och dosnummer för vaccin mot covid-19.
Detta görs för att kunna följa upp vaccinationerna. Uppgifterna skyddas av absolut sekretess och går inte att nå via patientjournalen. Du har rätt att begära ut uppgifterna enligt Dataskyddsförordningen (GDPR).
-
Du behöver vara frisk när du vaccinerar dig mot covid-19 för att inte riskera att du smittar andra, t.ex. den som vaccinerar dig eller personer du möter på vägen till vaccinationen. Men man brukar också vilja undvika att vaccinera någon som har feber eftersom det kan vara svårt att bedöma eventuella biverkningar av vaccinet. Det kan också vara bra att låta immunförsvaret arbeta med en sak i taget. Vi vet heller ännu inte om covid-19-vaccinets effekt kan påverkas av att man är sjuk när man vaccinerar sig.
-
Influensavaccin kan ges vid samma tillfälle som vaccin mot covid-19.
När det gäller andra vacciner (till exempel HPV eller TBE) eller ett högdosinfluensavaccin, ska det gå sju dagar mellan vaccination mot covid-19 och annan vaccination.
-
Oavsett vart du ska resa vilar ett stort ansvar på dig som enskild resenär. Varje resenär bör hålla sig välinformerad om vilka inresebestämmelser som gäller på resmålet. Reglerna kan se olika ut och det är landet som du reser till som bestämmer vilka regler som gäller där.
Läs mer om Utrikesdepartementets reseinformation: UD Resklar
Ambassaderna har även aktuell reseinformation på Sweden Abroad.se
Covidbevis är en kostnadsfri e-tjänst som bygger på ett samarbete mellan EU-länderna för att underlätta resor inom EU. EU-länderna har enats om en enhetlig utformning av det digitala vaccinationsintyget där varje land kallar e-tjänsten vid olika namn. I Sverige heter det Covidbevis och i EU används namnet covidintyg (EU Digital COVID Certificate).
Covidbevis kan användas från och med 1 juli 2021 i Sverige och i EU. Även i fortsättningen är det emellertid varje enskilt medlemsland som bestämmer kraven för inresor.
Läs mer om Covidbevis – ditt vaccinationsbevis hos E-hälsomyndigheten
Hämta ditt vaccinationsbevis hos E-hälsomyndigheten på Covidbevis.se
-
Du kan träna som vanligt efter att du har vaccinerat dig mot covid-19, om du känner dig helt frisk och mår bra.
Det är aldrig bra att träna med en infektion i kroppen. Det innebär att om du har symtom på en begynnande infektion, t.ex. huvudvärk eller ont i kroppen, eller om du känner av biverkningar efter vaccinationen, ska du avstå från träningen. Det gäller både barn och vuxna.
Om vaccinerna
-
Alla vacciner som är godkända mot covid-19 skyddar effektivt mot sjukdomen. I Sverige används mRNA-vaccin och proteinbaserat vaccin.
Det finns två mRNA-vacciner och din ålder avgör vilket vaccin du får. Comirnaty erbjuds till personer som är 12 år och äldre. Spikevax erbjuds till personer som är 31 år och äldre.
Det proteinbaserade vaccinet Nuvaxovid erbjuds till personer som är 18 år och äldre. Detta vaccin rekommenderas inte än till gravida och ammande.
Hur många doser regionerna får av de olika vaccinerna och när de finns tillgängliga kan variera. På 1177.se kan du få mer information om vad som gäller i den region där du bor.
-
Nuvaxovid är ett proteinbaserat vaccin och tillverkas av läkemedelsföretaget Novavax. Vaccinet är godkänt av EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten) och Läkemedelsverket.
Läs mer: Så används vaccinerna mot covid-19
-
Om du är 30 år eller yngre rekommenderar vi inte Spikevax. Vi rekommenderar i första hand att du vaccinerar dig med Comirnaty för dos 2, som också är ett mRNA-vaccin. Men det går även bra att du vaccinerar dig med Nuvaxovid, som är ett proteinvaccin.
-
Vi rekommenderar i första hand vaccination med ett mRNA-vaccin (Comirnaty eller Spikevax) som påfyllnadsdos. Det går även bra att vaccinera sig med det proteinbaserade vaccinet Nuvaxovid.
Om du är under 31 år kan Comirnaty eller Novaxovid ges som påfyllnadsdos.
Vaxzevria (Astra Zeneca) används inte längre i Sverige och ersätts därför med Comirnaty, Spikevax (för personer från 31 år) eller Nuvaxovid.
-
Det är vanligt att få milda biverkningar efter vaccinationen mot covid-19. Exempel på biverkningar är trötthet, feber, frossa, muskel- och ledvärk samt huvudvärk. Allt detta är en naturlig reaktion från kroppens immunförsvar, och du kan ta den andra dosen och påfyllnadsdosen när det är dags.
Allvarliga biverkningar är mycket ovanliga, men om du får hög feber och känner dig sjuk i mer än ett dygn eller får andra ovanligare och mer allvarliga symptom efter att du vaccinerat dig, bör du kontakta din vårdcentral innan du tar nästa dos. Det gäller även om du har eller har haft andra allvarliga nytillkomna besvär som till exempel bröstsmärta eller andningsbesvär. Du kan då efter läkarbedömning till exempel rekommenderas ett annat vaccin för nästa dos.
Läkemedelsverket följer upp säkerheten och effekten av de vacciner som används i Sverige. Information om hur du rapporterar misstänkta biverkningar finns på Läkemedelsverkets webbplats.
-
Ja, det finns inget hinder för vaccination mot covid-19 om du har haft en blodpropp, tar blodförtunnande medicin eller en medicin för att förebygga blodproppar. Du kan du vaccineras med de godkända vacciner mot covid-19 som används i Sverige.
-
Comirnaty och Spikevax är så kallade mRNA-vacciner, och har därmed flera likheter. En kombination av Comirnaty och Spikevax ger ett lika bra immunsvar som när båda doserna ges med samma vaccin.
Det finns ännu endast begränsad erfarenhet av en kombination av ett mRNA-vaccin och ett proteinvaccin. Men de studier som finns visar god effekt och säkerhet vid en kombination av dessa vacciner mot covid-19. Folkhälsomyndigheten anser att mRNA-vaccin och Nuvaxovid, som är ett proteinvaccin, kan kombineras.
Läs mer: Så används vaccinerna mot covid-19
-
De vacciner mot covid-19 som vi använder i Sverige ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död orsakat av de nya virusvarianterna. Det är viktigt att ta tre doser för att få ett så bra skydd som möjligt.
Det kommer sannolikt att utvecklas nya virusvarianter under lång tid framöver, därför är det viktigt att ta de doser som rekommenderas när skyddet från tidigare doser börjar avta.
Vaccination av barn och unga
-
Beroende på var du bor, går det till på olika sätt. Titta på 1177.se för att ta reda på vad som gäller i din region. Se till att välja din region högst uppe på sidan.
Vad du själv vill spelar stor roll och många ungdomar i åldern 16–17 år är mogna nog att själva fatta beslut om vaccinationen.
Se information på 1177.se: Hur du kan boka tid för vaccination
Se information på Sveriges kommuner och regioners webbplats:
-
Studier visar en god effekt och säkerhet för de vacciner som är godkända för barn från 12 år. Hittills har flera miljoner barn i världen över 12 år vaccinerats med ett mRNA-vaccin. Detta innebär att kunskapen om att vaccinera barn mot covid-19 idag är mycket stor. Läkemedelsverket och EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten) följer och analyserar data om möjliga biverkningar av alla vacciner mot covid-19.
Folkhälsomyndigheten följer noggrant kunskapsutvecklingen om vaccinationer mot covid-19 bland barn.
-
I Sverige har vi inte allmän vaccination mot covid-19 till barn som är under 12 år. Därför kompletteras inte en vaccination som är påbörjad utomlands, om barnet är under 12 år. Om barnet har fått en dos utomlands erbjuds barnet dos 2 när barnet fyllt 12 år.
Om barnet har fått två doser utomlands, erbjuds ingen mer dos eftersom påfyllnadsdoser inte rekommenderas till barn i Sverige.
De barn i åldern 5–11 år som har en sjukdom eller ett tillstånd som gör att de kan bli extra sjuka i luftvägsinfektioner erbjuds en vaccination mot covid-19.
Vaccination och smittspridning
-
Vaccinationen minskar risken för allvarlig sjukdom och död. Inget vaccin skyddar till hundra procent. Därför är det förväntat att några av de som blivit vaccinerade blir sjuka eller är smittsamma utan att ha symptom. Det gäller alla vacciner och inte bara de mot covid-19. Om du som är vaccinerad blir sjuk i covid-19 får du oftast en lindrig sjukdom.
Folkhälsomyndigheten följer noga upp effekten av vaccinerna och rekommenderar påfyllnadsdoser i grupper där skyddet börjar avta.
-
Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd mot sjukdom eller smitta. Därför kan även vaccinerade mot covid-19 bli infekterade med coronaviruset och smitta andra. Det är därför viktigt att stanna hemma om du är sjuk.
-
Pandemin är över när viruset inte sprids lika kraftigt som nu och när inte lika många personer blir sjuka. Vaccinationen mot covid-19 är den viktigaste faktorn för att påverka detta. En hög vaccinationstäckning har stor effekt på hur många som blir sjuka och dör, och kan även påverka spridning av viruset.
Vaccinationen har inte kommit lika långt i många andra länder och covid-19 fortsätter att spridas. Vid resor till andra länder bör du hålla dig informerad om vilka regler som gäller där. Det är också viktigt att följa de rekommendationer som finns för att undvika att smitta andra, till exempel att stanna hemma om du är sjuk.
Vaccination i olika grupper
-
Ja, du rekommenderas att vaccinera dig när du är frisk från covid-19. När du varit sjuk i covid-19 har du utvecklat ett skydd, men hur starkt det skyddet är eller hur länge det varar, varierar mellan olika personer. Vaccinet ger ett mer stabilt och pålitligt skydd än genomgången sjukdom.
-
Om du tillhör en viss patientgrupp med ett kraftigt nedsatt immunförsvar kan du vara aktuell för en extrados vaccin mot covid-19.
Läs mer om detta och om vilka patientgrupper rekommendationen gäller: Covid-19 vaccination för personer med nedsatt immunförsvar
-
Du kan vaccinera dig mot covid-19 under perioden du ammar. Vaccinationen ger dig ett bra skydd mot allvarlig sjukdom, och har ingen negativ påverkan på ditt ammande barn.
-
Alla gravida rekommenderas vaccination mot covid-19. Läs mer om varför gravida rekommenderas vaccination mot covid-19.
-
Du som är svensk medborgare men bor utomlands, kan läsa mer på regeringens webbsida om hur du kan vaccinera dig: Frågor och svar om regeringens arbete med vaccin mot covid-19.
-
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att även de som har varit sjuka i covid-19 bör vaccinera sig, när de tillfrisknat. Det finns ännu ingen särskild rekommendation om vaccination av personer med långvariga symtom på covid-19. Det innebär att vaccination kan ske, men att din behandlande läkare behöver göra en individuell bedömning om det är lämpligt att du vaccinerar dig mot covid-19.
-
Alla som bor eller stadigvarande vistas i Sverige kommer att kunna få kostnadsfri vaccination mot covid-19 i Sverige. Du kan läsa mer på SKRs webbsida Frågor och svar kring vaccinering mot covid-19, under rubriken Ekonomi och ersättning.
Läs på 1177 Vårdguiden om vem som får vaccinera sig just nu i regionen. Välj region högst upp på sidan för att få rätt information.
-
Om du har påbörjat din vaccination i ett annat land än Sverige, kan du komplettera din vaccination enligt de rekommendationer som gäller i Sverige. Oavsett vilket vaccin du har fått tidigare, kan du komplettera med Comirnaty eller Nuvaxovid. Om du är 31 år och äldre kan du även komplettera med Spikevax.
Läs mer: Så används vaccinerna
Det är den region där du bor som ansvarar för vaccinationen mot covid-19. På 1177 Vårdguiden finns information om vilka grupper som kan vaccinera sig just nu. Välj din region för att få rätt information. Ta med dina tidigare vaccinationsuppgifter till vaccinationstillfället så att vaccinatören kan bedöma vilken komplettering som behövs och föra in uppgifter om tidigare vaccinationer i din journal.
Läs mer
Frågor och svar hos andra aktörer
-
Det finns frågor och svar om vaccination mot covid-19 även hos andra myndigheter och aktörer.
- 1177.se Vårdguiden (se till att du väljer din egen region)
- Vaccin mot covid-19 Frågeforum (Läkemedelsverket.se)
- Frågor och svar om vaccin mot covid-19 (Krisinformation.se)
- Vaccinationer mot covid-19 (Socialstyrelsen.se)
- Frågor och svar vaccinering covid-19 (Sveriges Kommuner och Regioner.se)
- Frågor och svar om regeringens arbete med vaccin och vaccinationsbevis (Regeringen.se)
Andra webbplatser
1177.se
Läs mer om vaccinationen och vad som gäller i din region.
Läkemedelsverket
Läs mer om hur vacciner utreds, godkänns och om övervakning av vaccin mot covid-19.
Krisinformation.se
Samlad krisinformation från svenska myndigheter.
Socialstyrelsen
Främst för hälso- och sjukvårdspersonal.
Sveriges Kommuner och Regioner
Främst riktat till regionerna.
Regeringen
Läs mer om regeringens arbete