Om vaccination

Om vaccinerna

 • De vacciner som används mot covid-19 ska vara trygga att använda. Alla vacciner och eventuella biverkningar följs därför upp löpande. I Europa har Astra Zenecas vaccin getts i över 20 miljoner doser. Ett litet antal rapporter har kommit in om att yngre personer har fått blodproppar i kombination med blödningar efter vaccinationen. Folkhälsomyndigheten beslutade därför att tillfälligt pausa användningen av Astra Zenecas vaccin medan den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) utredde om det finns ett orsakssamband.

  Folkhälsomyndigheten har granskat EMA:s utredning, gjort en egen genomgång av den information som finns om de misstänkta biverkningarna och haft möten med experter i Sverige och andra länder. Bedömningen är att för personer som är 65 år och äldre är Astra Zenecas vaccin tryggt att använda och ger ett mycket gott skydd. För dem kan vaccinet fortsätta att användas.

  För yngre personer fortsätter pausen medan man undersöker om händelserna med blodproppar i kombination med blödning hos yngre personer är kopplade till vaccinet eller inte.

  Du kan läsa mer här: Information om Astra Zenecas vaccin mot covid-19

  Uppdaterad: 2021-03-25 13:59

  Direktlänk till frågan

Vaccination och smittspridning

Vaccination och testning

Vaccination i olika grupper

Frågor och svar hos andra aktörer